Újabb képtelennek tűnő döntéssel hergelte az európai embereket Brüsszel, amely ráadásul a mindennapi életünket és az egészségünket is befolyásolja. Az nem meglepő, hogy vélhetően ezúttal is lobbiérdekek érvényesüléséről van szó és nem kevés pénzről. Az Európai Bizottság jóváhagyta a tücsökpor élelmiszerekben való használatát, vagyis
január 24-től 100 gramm hús öt gramm rovart tartalmazhat.
Az uniós rendelet szerint a házi tücsök részei vegán húspótló termékekben is felhasználhatók. A hatálybalépést követő első öt évben csak a „Cricket One Co. Ltd.” nevű cég jogosult a forgalmazásra. A vállalat élelmiszerekben előforduló rovarokra specializálódott, és 2019-ben kérelmet nyújtott be az EU-hoz, hogy engedélyezze a házitücsök-por európai piacra vitelét.
Az adalékanyag nem csak húsban és húspótló termékekben használható,
a kenyér, a sör, a szószok, kekszek, a pizza és a fagyasztott zöldségek is tartalmazhatják.
A rovarokkal méreg kerülhet az ételekbe
Brüsszelben talán úgy gondolták, hogy az ukrajnai háború, a szankciók, a fegyverszállítások körüli vita és az energiaválság árnyékában, „fű alatt” elcsúszik ez a döntés, nem kavar majd különösebb hullámokat, de a német nyelvű médiában így is jó néhány cikk jelent meg, kritikai éllel.
Az uniós szabályozás szerint természetesen a tücsköt tartalmazó termékek csomagolásán is fel kell tüntetni az összetevőket, miközben azt is megemlítik, hogy világszerte körülbelül kétmilliárd ember eszik rendszeresen rovarokat – bár itt fontos megjegyezni, hogy jórészt kényszerből, Afrika és Ázsia mélyszegény térségeiben terjedt el, ahol egyéb fehérjeforrás híján így pótolják az ember számára nélkülözhetetlen tápanyagot. A kritikusok azonban hangsúlyozzák, hogy a rovarirtó és növényvédő szerek magas szintű szennyezést okoznak a tücskökben is. Ezért a jövőben élelmiszerekbe kevert tücsökpor kilogrammonként akár öt milligramm cianidot is tartalmazhat.
A szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy nagymértékű az allergiás reakció lehetősége, akár a keresztallergiák veszélye.
Különösen azoknak kell vigyázniuk, akik allergiásak a kagylókra és/vagy rákfélékre. De a háziporatka-allergia is veszélyessé válhat rovarporral dúsított ételek fogyasztásakor.
A baden-württembergi fogyasztói tanácsadó központ közleményében fel is hívta a figyelmet, hogy „kagylókra és rákfélékre, házi poratkákra és puhatestűekre való allergia esetén az ehető rovarok fogyasztása allergiás reakciót válthat ki”.