EP-képviselő: A többi háborús bűnnel mi lesz?

Mick Wallace írországi baloldali európai parlamenti képviselő sérelmezi, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) miért nem vonja felelőségre az Irakban, Afganisztánban vagy éppen Líbiában „elkövetett háborús bűnöket”, amelyeket szerinte a Nyugat és kiváltképp az Egyesült Államok követett el. A washingtoni orosz nagykövetség szerint álszent az amerikai álláspont, hiszen „hallgatnak saját bűneikről”.

Magyar Nemzet
2023. 03. 18. 10:41
George Bush volt amerikai elnök és Tony Blair volt brit miniszterelnök. (Fotó: AFP)
George Bush volt amerikai elnök és Tony Blair volt brit miniszterelnök. (Fotó: AFP)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Mindenkit, aki háborús bűnöket követett el, felelősségre kell vonni. Az ukrajnai háború mellett az összes többi háborút meg kell vizsgálni. Az iraki háború húsz éve robbant ki, amelynek során egymillió civil vesztette életét. Mikor tartóztatják le Busht vagy Blairt?” – írta Twitter-bejegyzésében Mick Wallace baloldali európai parlamenti képviselő.

Wallace azután osztotta meg a bejegyzését, hogy az ICC elfogatóparancsot adott ki – mások mellett – Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt. A vádak szerint Putyin részt vett ukrán gyermekek Oroszországba deportálásában. Moszkva tagadta az invázió során elkövetett háborús bűncselekmények vádját. A Kreml szerint a bíróság Putyin elleni vádjai felháborítóak és értelmetlenek az oroszországi joghatóságra nézve.

Mint arra egy Wallace által megosztott bejegyzés is emlékeztet, Oroszország és az Egyesült Államok mellett Kína, Irak, Izrael, Líbia, Jemen vagy éppenséggel Katar sem tagja a nemzetközi szervezetnek.

Az EP-képviselő mégis azt sérelmezi, hogy – más, szerinte háborús bűnök mellett – George W. Bush korábbi amerikai elnök és Tony Blair korábbi brit miniszterelnök ellen miért nem folyik vizsgálat az Irak ellen indított háborúval kapcsolatban.

Amíg Joe Biden amerikai elnök üdvözölte a Putyin elleni elfogatóparancs hírét, a washingtoni orosz nagykövetség „lomha skizofréniának” nevezte az amerikai álláspontot.

Az amerikai hatóságok, megengedve maguknak, hogy elfogadhatatlan megjegyzéseket tegyenek az orosz vezetővel kapcsolatban, szándékosan hallgatnak saját, Irakban, Jugoszláviában, Líbiában vagy éppen Vietnamban elkövetett atrocitásaikról

– olvasható a nagykövetség Telegram-bejegyzésében.

A RIA Novoszty orosz állami hírügynökség arra is emlékeztetett, „Washington nemcsak hogy nem tagja az ICC-nek, hanem többször is korrupcióval és elfogultsággal vádolta azt, miután az ICC megpróbált vizsgálatot indítani az afganisztáni amerikai háborús bűnök ügyében”.

Hozzátették: Washington a szankcióktól sem riadt vissza az ICC alkalmazottaival szemben.

Borítókép: George Bush volt amerikai elnök és Tony Blair volt brit miniszterelnök (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.