Joe Biden: Putyin egyértelműen háborús bűnöket követett el

Joe Biden szerint egyre több bizonyíték utal arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök háborús bűnöket követett el Ukrajnában. Az amerikai elnök a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) jelentésére reagált, amely elfogatóparancsot adott ki az orosz államfő ellen „gyermekek deportálása” vádjával. A Kreml szerint a bíróság Putyin elleni vádjai felháborítóak és értelmetlenek az oroszországi joghatóságot illetően.

Magyra Nemzet
2023. 03. 18. 8:27
BIDEN, Joe
Washington, 2023. március 13. Joe Biden amerikai elnök az Egyesült Államok bankrendszerérõl beszél a washingtoni Fehér Házban 2023. március 13-án, miután néhány nappal korábban csõdbe ment a Silicon Valley Bank (SVB). MTI/EPA/CNP pool/Chris Kleponis Fotó: Chris Kleponis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egyértelműen háborús bűnöket követett el, amelyek most igazolást nyertek  – fogalmazott Joe Biden amerikai elnök újságíróknak arról, hogy tegnap Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen elfogatóparancsot adott ki a Nemzetközi Büntetőbíróság háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt.

Az ICC azzal vádolja Putyint – és más orosz tisztviselőket –, hogy részt vett a gyermekek deportálásában, és azt állítja, alapos oka van feltételezni, hogy a cselekményeket közvetlenül, illetve másokkal együttműködve követte el.

Moszkva tagadta az invázió során elkövetett háborús bűncselekmények vádját.

Biden hozzátette: – Noha az ICC-t mi és az oroszok sem ismerjük el, ennek nagyon erős üzenete van – utalt arra, hogy Oroszország mellett az Egyesült Államok sem tagja a nemzetközi szervezetnek.

Annak ellenére, hogy Oroszország nem tagja az ICC-nek, és így a szervezetnek nincsen hatásköre az országban, nem foghatják el Vlagyimir Putyint és nem is kötelesek őt kiadni. A Kreml szerint a bíróság Putyin elleni vádjai felháborítóak és értelmetlenek az oroszországi joghatóságra nézve.

Ugyanakkor ha az orosz elnök belép az ICC 123 valamelyik tagországába – köztük hazánkba –, akkor a szervezet azt kéri, hogy fogják el és tartóztassák le az orosz elnököt. 

A nemzetközi intézmény mellett már többek között Ukrajna, az Egyesült Államok és az Egyesült Nemzetek Szervezete is megfogalmazott bizonyos háborús bűnöket, utóbbi e heti jelentésében így fogalmaz: 

Háborús bűnnek minősülnek a szándékos gyilkosságok, a civilek elleni támadások, a kínzás, a nemi erőszak, vagy hogy Moszkva erőszakkal vitt el ukrán gyerekeket az ellenőrzése alatt álló területekre.

A Yale Egyetem kutatóinak múlt havi – Washington által támogatott – jelentése szerint Oroszország legalább hatezer ukrán gyermeket tartott fogva legalább 43 táborban és egyéb létesítményben egy „nagyszabású szisztematikus hálózat” részeként. Kijev szerint több mint 14 700 gyermeket deportáltak Oroszországba.

Noha a bíróság kezdetben az elfogatóparancsok titokban tartását fontolgatta, úgy döntött, nyilvánosságra hozza azokat, hogy megpróbálja megakadályozni a további bűncselekmények elkövetését.

A gyerekeket nem lehet háborús zsákmányként kezelni, nem deportálhatók

– mondta az ICC ügyésze, Karim Khan a BBC brit közszolgálati csatornának. Hozzátette: az elfogatóparancsok törvényszéki bizonyítékokon, vizsgálatokon és két személy által elmondottakon alapulnak.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök a washingtoni Fehér Házban 2023. március 13-án (Forrás: MTI/EPA/CNP pool/Chris Kleponis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.