Észak-Korea újabb rakétát lőtt ki

Észak-Korea egy interkontinentális ballisztikus rakétát bocsátott fel csütörtökön néhány órával azelőtt, hogy a dél-koreai elnök, Jun Szok Jol hivatalos látogatásra Japánba érkezett.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 16. 7:41
null
Szöul, 2023. március 14. Észak-koreai rakétakísérletrõl szóló tudósítást néz egy nõ a szöuli központi pályaudvar tévéképernyõjén 2023. március 14-én. Észak-Korea két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát indított a nap folyamán, egy nappal azután, hogy Dél-Korea öt év óta a legnagyobb közös hadgyakorlatot kezdte meg az Egyesült Államokkal "Szabadságpajzs" néven. MTI/EPA/Dzson Hon Kjun Fotó: Dzson Hon Kjun
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Phenjan nagy hatótávolságú ballisztikus rakétát indított a főváros közelében lévő Szunan település térségéből – közölte a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága. A dél-koreai nemzetbiztonsági tanács ülésén Jun Szok Jol elnök a Japánnal és az Egyesült Államokkal való háromoldalú együttműködés megerősítésére szólított fel, és hozzátette, hogy „Észak-Korea méltányos árat fog fizetni ezekért a vakmerő provokációkért”.

Tokió szerint a rakéta több mint hatezer kilométeres maximális magasságot ért el.

 

Dél-koreai vezetők Japánban

A csütörtöki rakétaindítás néhány órával a dél-koreai és japán vezetők tokiói találkozója előtt történt, amelynek központi témája Phenjan nukleáris és ballisztikus programja.

A csúcstalálkozó tizenkét év óta az első a két szomszédos hatalom között. A felek igyekeznek helyreállítani azokat a kapcsolatokat, amelyek az 1910-től 1945-ig tartó japán gyarmati uralom alatt elkövetett atrocitások miatt romlottak meg.

A két ország jelenleg növeli a védelmi kiadásokat és rendszeresen tart közös hadgyakorlatokat, ami a dél-koreai elnök szerint elengedhetetlen a regionális és globális stabilitás szempontjából.

 

Észak-Korea fokozza a katonai aktivitást

A rakétakilövés vasárnap óta Észak-Korea harmadik erődemonstrációja, miközben Dél-Korea és az Egyesült Államok ezen a héten tartja öt éve legnagyobb közös hadgyakorlatát.

Március elején Kim Dzsong Un észak-koreai vezető elrendelte, hogy hadserege fokozza a katonai manővereket, hogy felkészüljön egy „valódi háborúra”. Washington és Szöul is megerősítette a védelmi együttműködést Phenjan növekvő katonai és nukleáris fenyegetésével szemben, ami az elmúlt hónapokban egyre több fegyverteszt formájában is megmutatkozott.

Észak-Korea kedden két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát „tesztelt”, vasárnap pedig két robotrepülőgépet indított egy tengeralattjáróról, órákkal az amerikai–dél-koreai hadgyakorlat kezdete előtt.

A Szabadságpajzs elnevezésű katonai manőverek hétfőn kezdődtek, és a tervek szerint tíz napig tartanak. Észak-Korea a gyakorlatokat egy invázió próbájának tekinti, és válaszul „megsemmisítő” fellépést helyezett kilátásba – ismertette az MTI.

Borítókép: tudósítás egy észak-koreai rakétakísérletről (Fotó: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.