Eurobarometer: Az inflációt érzik a magyarok a legnagyobb problémának

Lényegesen csökkent a magyarok körében az Európai Unióval elégedettek aránya; a legnagyobb csökkenés a fiatalabb korosztályban volt megfigyelhető. A magyarok szerint az energiahelyzettel kapcsolatos gondok elsősorban az EU problémái. Megjelent az Európai Unió bizottsága által lefolytatott, az európai unió lakosainak véleményét vizsgáló, még januárban lefolytatott interjúk alapján készült Eurobarometer-felmérés.

Magyar Nemzet
2023. 03. 25. 12:07
null
Budapest, 2020. március 20. Egy kerékpáros és gyalogosok haladnak át az V. kerületi Kálmán Imre utcán. MTVA/Bizományosi: Juhász Gábor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Juhász Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közzétette 2022–2023 téli időszakra vonatkozó felmérését az Európai Bizottság. Az 1974 óta egyre bővülő témakörökben elvégzett, az európai lakosság Európai Unióra vonatkozó értékelésének megismerését célzó legutóbbi Eurobarometer-interjúi alapján a magyar lakosság körében az elmúlt fél évben jelentősen csökkent az Európai Uniót pozitívan értékelők aránya.

Ez 12 százalékpontos csökkenést jelent, így jelenleg az EU  megítélése a magyarok körében már rosszabb, mint az európai uniós átlag.

 

A fiatalok elfordulóban vannak az EU-tól, és ez más országokban is így van

Jelenleg a magyarok csupán 40 százaléka gondol pozitívan az Európai Unióra; 2022 júliusában a magyar lakosság fele vélekedett így. Amíg a korábbi években a legfiatalabbak szimpatizáltak leginkább az Európai Unióval, mostanra a 15–24 évesek mindössze 32 százaléka vélekedik pozitívan az EU-ról. 

Az EU támogatottságának magyarországi csökkenése elsősorban a fiatalok véleményváltozásának köszönhető.

E mellett kisebb mértékben, de a többi korosztályban is csökkent az Európai Uniót pozitívan értékelők aránya.

 

Az EU-tagság továbbra is biztosabb jövőt jelent a megkérdezettek szerint

Az Európai Uniót pozitívan értékelők csökkenése ellenére kevesebben vannak azok is, akik Magyarország jövőjét inkább az Európai Unión kívül képzelik el. A 15 évesnél idősebb magyar lakosság kétharmada ugyanis úgy gondolja, hogy Magyarország jövője bizonytalanabb lenne az Európai Unión kívül. 

Az EU-val összehasonlítva továbbra is magasabb azoknak az aránya Magyarországon, akik egyetértenek az Európai Unió további bővítésével, annak érdekében, hogy a következő években más országok is tagok legyenek.

Az Európai Uniót pozitívan értékelők számának magyarországi csökkenésének további oka lehet ezzel együtt az, hogy a magyarok manapság kevésbé érzik úgy, hogy a saját szavuk számítana az EU-ban; ebben az adatpontban hét százalékpontos a csökkenés az előző adatfelvételhez képest. A magyarok ezenfelül kevésbé érzik úgy, hogy az EU szava számít a világban. A felmérés szerint a magyarok számára az Európai Unió elsősorban továbbra is az utazás, tanulás és munkavállalás szabadságát jelenti bárhol az EU-n belül, a kulturális sokszínűséget már kevésbé jelenti az EU. Kevésbé jellemző továbbá, hogy a megkérdezettek úgy gondolnák, az EU-tagság nagyobb beleszólást jelent a világ dolgaiba, illetve arról is kevésbé vagyunk meggyőződve, hogy az EU egyet jelent a szociális védelemmel.

 

A legnagyobb probléma: infláció és a háztartások helyzete

Az áremelkedések, az infláció, a megélhetés költsége foglalkoztatja leginkább a magyarokat. Mindezek mellett az energiahelyzetet is súlyosnak látják, de elsősorban európai uniós problémaként azonosítják.

Toronymagasan az áremelkedések, az infláció, a megélhetés költsége az ország és a magyarok saját személyes legsúlyosabb problémája.

Ennek ellenére a hazai gazdasági helyzetet a magyar lakosság egynegyede sorolta fel a két legfontosabb, Magyarországot érintő probléma között, illetve a megkérdezettek negyede szerint ennek az EU egyik legfontosabb prioritásának kellene lennie. Ezzel összhangban a magyar lakosság második legfontosabb problémájának a saját háztartásának anyagi helyzetét tartja.

 

Borítókép: Egy kerékpáros és gyalogosok haladnak át az V. kerületi Kálmán Imre utcán. (Fotó: MTVA/Bizományosi: Juhász Gábor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.