időjárás 21°C Jeromos 2023. szeptember 30.
logo

Eurobarometer: Az inflációt érzik a magyarok a legnagyobb problémának

Magyar Nemzet
2023.03.25. 12:07 2023.03.25. 15:34
Eurobarometer: Az inflációt érzik a magyarok a legnagyobb problémának

Lényegesen csökkent a magyarok körében az Európai Unióval elégedettek aránya; a legnagyobb csökkenés a fiatalabb korosztályban volt megfigyelhető. A magyarok szerint az energiahelyzettel kapcsolatos gondok elsősorban az EU problémái. Megjelent az Európai Unió bizottsága által lefolytatott, az európai unió lakosainak véleményét vizsgáló, még januárban lefolytatott interjúk alapján készült Eurobarometer-felmérés.

Közzétette 2022–2023 téli időszakra vonatkozó felmérését az Európai Bizottság. Az 1974 óta egyre bővülő témakörökben elvégzett, az európai lakosság Európai Unióra vonatkozó értékelésének megismerését célzó legutóbbi Eurobarometer-interjúi alapján a magyar lakosság körében az elmúlt fél évben jelentősen csökkent az Európai Uniót pozitívan értékelők aránya.

Ez 12 százalékpontos csökkenést jelent, így jelenleg az EU  megítélése a magyarok körében már rosszabb, mint az európai uniós átlag.

 

A fiatalok elfordulóban vannak az EU-tól, és ez más országokban is így van

Jelenleg a magyarok csupán 40 százaléka gondol pozitívan az Európai Unióra; 2022 júliusában a magyar lakosság fele vélekedett így. Amíg a korábbi években a legfiatalabbak szimpatizáltak leginkább az Európai Unióval, mostanra a 15–24 évesek mindössze 32 százaléka vélekedik pozitívan az EU-ról. 

Az EU támogatottságának magyarországi csökkenése elsősorban a fiatalok véleményváltozásának köszönhető.

E mellett kisebb mértékben, de a többi korosztályban is csökkent az Európai Uniót pozitívan értékelők aránya.

 

Az EU-tagság továbbra is biztosabb jövőt jelent a megkérdezettek szerint

Az Európai Uniót pozitívan értékelők csökkenése ellenére kevesebben vannak azok is, akik Magyarország jövőjét inkább az Európai Unión kívül képzelik el. A 15 évesnél idősebb magyar lakosság kétharmada ugyanis úgy gondolja, hogy Magyarország jövője bizonytalanabb lenne az Európai Unión kívül. 

Az EU-val összehasonlítva továbbra is magasabb azoknak az aránya Magyarországon, akik egyetértenek az Európai Unió további bővítésével, annak érdekében, hogy a következő években más országok is tagok legyenek.

Az Európai Uniót pozitívan értékelők számának magyarországi csökkenésének további oka lehet ezzel együtt az, hogy a magyarok manapság kevésbé érzik úgy, hogy a saját szavuk számítana az EU-ban; ebben az adatpontban hét százalékpontos a csökkenés az előző adatfelvételhez képest. A magyarok ezenfelül kevésbé érzik úgy, hogy az EU szava számít a világban. A felmérés szerint a magyarok számára az Európai Unió elsősorban továbbra is az utazás, tanulás és munkavállalás szabadságát jelenti bárhol az EU-n belül, a kulturális sokszínűséget már kevésbé jelenti az EU. Kevésbé jellemző továbbá, hogy a megkérdezettek úgy gondolnák, az EU-tagság nagyobb beleszólást jelent a világ dolgaiba, illetve arról is kevésbé vagyunk meggyőződve, hogy az EU egyet jelent a szociális védelemmel.

 

A legnagyobb probléma: infláció és a háztartások helyzete

Az áremelkedések, az infláció, a megélhetés költsége foglalkoztatja leginkább a magyarokat. Mindezek mellett az energiahelyzetet is súlyosnak látják, de elsősorban európai uniós problémaként azonosítják.

Toronymagasan az áremelkedések, az infláció, a megélhetés költsége az ország és a magyarok saját személyes legsúlyosabb problémája.

Ennek ellenére a hazai gazdasági helyzetet a magyar lakosság egynegyede sorolta fel a két legfontosabb, Magyarországot érintő probléma között, illetve a megkérdezettek negyede szerint ennek az EU egyik legfontosabb prioritásának kellene lennie. Ezzel összhangban a magyar lakosság második legfontosabb problémájának a saját háztartásának anyagi helyzetét tartja.

 

Borítókép: Egy kerékpáros és gyalogosok haladnak át az V. kerületi Kálmán Imre utcán. (Fotó: MTVA/Bizományosi: Juhász Gábor)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.