időjárás 20°C Róbert 2023. június 7.
logo

Közös küzdelem az infláció ellen

Magyar Nemzet
2023.03.23. 16:54 2023.03.24. 00:48
Közös küzdelem az infláció ellen

Az élelmiszer-ágazatban folyamatban lévő gyorsított ágazati vizsgálatok tapasztalatai alapján online árfigyelő adatbázis létrehozását kezdeményezte a kormánynál a Gazdasági Versenyhivatal elnöke. Mint a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közölte, Nagy Márton tárcavezető – a kormány részéről – támogatja Rigó Csaba Balázs versenypártolási és az inflációt csökkentő javaslatát, a mielőbbi megvalósítás érdekében a felek közös munkacsoportot hoznak létre a jövő hét elején.

Az élelmiszerárak gyors emelkedése egész Európában nehézségeket okoz a lakosság és a gazdasági élet valamennyi szereplője számára. Az infláció leküzdése ezért közös cél, a családok, a gazdaság és a piaci verseny védelme érdekében a versenyhatóságnak és a kormánynak is minden lehetséges
eszközt meg kell ragadnia az infláció leküzdése, az év végére egy számjegyűre szorítása érdekében – fogalmaznak a közleményben.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) több gyorsított ágazati vizsgálatot is folytat az élelmiszer-ágazatban: január 20-án a tej és tejtermékek, február 8-án pedig a tartós élelmiszerek piacán kezdett vizsgálódásba. A gyorsított ágazati vizsgálatokkal párhuzamosan a GVH felmérte a kapcsolódó nemzetközi kezdeményezéseket is.

A fogyasztói árak összehasonlíthatósága erősítheti a vásárlói tudatosságot. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Kiderült, hogy számos európai (például az osztrák, finn, görög, holland, portugál, román, svéd) versenyhatóság aktívan foglalkozik az élelmiszer-drágulás jelenségével, valamint több uniós tagállam (Görögország, Németország, Románia) kormánya vagy hatósága alkalmaz, illetve
használ különböző árfigyelő, árnyilvántartó alkalmazásokat.

A nemzetközi tapasztalatok rávilágítottak arra , hogy a növekvő árak átláthatósága, a fogyasztói árak összehasonlíthatósága fokozhatja a versenyt, ami hosszú távon is mérséklő hatással lehet az árakra, illetve erősítheti a vásárlói tudatosságot.

Mindezek következtében Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke versenypártolási javaslatot tett a kormánynak egy online árfigyelő adatbázis létrehozására Magyarországon, amelynek működtetését – a szükséges fejlesztések elvégzése után – a Gazdasági Versenyhivatal biztosítja.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter támogatta a GVH kezdeményezését, ezért a felek közös munkacsoportot hoznak létre a lakosság számára is elérhető online árfigyelő adatbázis, illetve ahhoz kapcsolódó webes alkalmazás mielőbbi kifejlesztése, illetve a szükséges jogszabályi környezet kidolgozása érdekében. A már jövő hétfőn megalakuló munkacsoport továbbá egyeztetést kezdeményez az érintett szakmai szervezetekkel.

Az árfigyelés legelőször az élelmiszertípusokra vonatkozóan a kiskereskedelmi szektorra  összpontosít majd, úgy, hogy az év második negyedévének végére működnie kell az elektronikus árfigyelő-rendszernek.

A felek az online árfigyelő adatbázistól azt várják, hogy jelentősen megerősíti a transzparenciát, átláthatóvá teszi a különböző árképzési gyakorlatokat, végső soron – a fogyasztók érdekeivel összhangban – hozzájárul a piaci verseny fokozásához, a túlárazás megakadályozásához, így összességében elősegíti, hogy az infláció az év végére egy számjegyűre mérséklődjön.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.