Európa Tanács: Magyarország komoly erőfeszítéseket tett az ukrajnai háború elől menekülő emberekért

Fontos lenne viszont figyelemfelkeltő kampányokat szervezni a diszkrimináció áldozatainak elérhető panasztételi módokról.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 09. 12:51
Parliamentary Assembly Session January 2023
Tanácskozás az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének tanácstermében (Fotó: Council of Europe / Fotó: Alban Hefti
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európa Tanács rasszizmus és intolerancia elleni szakértői bizottsága (ECRI) csütörtökön közzétett, Magyarországról szóló jelentésében kiemelte, hogy Magyarországon fokozták a gyűlölet-bűncselekmények kivizsgálásának hatékonyságát, az illetékes hatóságok a roma integráció javításán fáradoztak, valamint azt, hogy Magyarország komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy védelmet és támogatást nyújtson az ukrajnai háború elől menekülő embereknek.

 

A strasbourgi székhelyű, 46 tagállamot számláló Európa Tanács szakértői mindenek előtt üdvözölték a legutóbbi, 2015-ös jelentés elfogadása óta elért pozitív fejleményeket Magyarországon.

 

A szakértők ugyanakkor aggodalmuknak adtak hangot az „LMBTQ-közösségekhez tartozók emberi jogait súlyosan aláásó” jogszabályi változások elfogadása, valamint a koronavírus-járvány idején kihirdetett vészhelyzet időszakához köthető intézkedésekkel kapcsolatban.

A jelentés szerint Magyarországon a politikai és az általános közbeszéd egyre inkább idegengyűlölővé vált, ami negatívan érinti a menekülteket, menedékkérőket és migránsokat, a muszlimokat és a szexuális kisebbségekhez tartozókat. A jelentés ezért arra ösztönzi a közéleti szereplőket, beleértve a politikai vezetőket is, hogy azonnal, határozottan és nyilvánosan lépjenek fel a rasszista és az LMBTQ-ellenes gyűlöletbeszéddel szemben.

Az ECRI aggodalmát fejezi ki amiatt is, hogy a romák iskolai lemorzsolódási aránya továbbra is magas, az oktatásban továbbra is széles körben elterjedt a szegregáció. A romák a leghátrányosabb helyzetben vannak a munkaerőpiacon, továbbá folytatódik kényszerkilakoltatásuk, gyakran megfelelő lakhatási megoldás nélkül – írták.

Véleményük szerint kérdéseket vet fel a 2020-ig önálló esélyegyenlőségi szervként működő Egyenlő Bánásmód Hatóság összevonása az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalával. Ezzel kapcsolatban nem tartottak előzetes egyeztetést, és nem szerveztek tájékoztató kampányt sem a szélesebb nyilvánosság számára az új intézményi keretek és a rendelkezésre álló jogorvoslatok ismertetésére – jegyezte meg a jelentés.

Az ECRI a magyar hatóságoknak címzett két ajánlás „elsőbbségi végrehajtását” kérte. Magyarországnak megbízást kell adnia a veszélyhelyzet időszakában elfogadott jogalkotási intézkedések független felülvizsgálatára, különös tekintettel az intézkedések hatásáról az LMBTQ-közösségekre, valamint az emberi jogi normáknak való megfelelésre az egyenlőség és a megkülönböztetésmentesség területén.

 

A magyar hatóságoknak továbbá növelnie kell a bűnüldöző szervek kapacitását a rasszista és LMBTQ-ellenes gyűlöletbeszéd és gyűlöletbűncselekmények azonosítása és kezelése terén.

 

A jelentéstevők további ajánlásokat is megfogalmaztak Magyarország számára, amelyek között szerepel országos figyelemfelkeltő kampány szervezése a diszkrimináció áldozatainak elérhető panasztételi módokról. Az ajánlások szerint jogszabályi szinten kell lépéseket tenni annak érdekében, hogy gyors, átlátható és mindenki számára hozzáférhető eljárások révén biztosítsák egy ember nemének jogi elismerését, meg kell szüntetni a roma gyerekeket érintő iskolai szegregáció minden formáját, valamint átfogó integrációs stratégia elfogadására van szükség a migránsok számára.

 

Borítókép:az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének tanácsterme (Fotó: Council of Europe/Alban Hefti)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.