Kim Dzsong Un személyesen felügyelte a szörnyeteg rakéta kilövését + fotó

Észak-Korea pénteken megerősítette, hogy előző nap interkontinentális ballisztikus rakétát bocsátott fel, a kísérletet személyesen Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és lánya felügyelte – derült ki a helyi sajtóból.

Munkatársunktól
Forrás: MTI2023. 03. 17. 8:43
KIM Dzsong Un
Phenjan, 2023. március 17. A észak-koreai kormány által 2023. március 17-én közreadott képen Kim Dzsong Un elsõszámú észak-koreai vezetõ, a Koreai Munkapárt fõtitkára figyeli, amint egy Hvaszong-17-es interkontinentális ballisztikus rakétát lõnek ki a phenjani nemzetközi repülõtérrõl március 16-án. A rakétafelbocsátás válasz volt a március 13-án kezdõdött amerikai-dél-koreai hadgyakorlatokra. MTI/AP/KCNA/KNS Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csütörtökön a Japán-tenger irányába indított rakéta Hvaszong–17-es típusú volt – közölte az állami KCNA hírügynökség, hozzátéve, hogy az válasz volt a hétfőn kezdődött amerikai–dél-koreai hadgyakorlatokra. 

Az országot vezető Koreai Munkapárt lapjában, a Rodong Szinmunban közzétett fotókon Kim Dzsong Un látható, amint távcsővel figyeli, ahogy a fekete-fehér színű rakéta halad az égen. 

A képeken a vezető mellett a lánya is látható. A KCNA írása szerint a kísérlet megerősíti az interkontinentális rakéta hadrafoghatóságát. A cikkben kiemelték azt is, hogy a rakétaindítás nem volt negatív hatással a szomszédos országok biztonságára. 

Fellőtték a Hvaszong–17-es interkontinentális ballisztikus rakétát. Fotó: MTI/EPA/KCNA

A dél-koreai hadsereg korábban azt közölte: a rakéta olyan pályán haladt, hogy elkerülje a más országok feletti átrepülést. Kim Dzsong Un csütörtökön azt mondta, hogy Észak-Korea atomfegyverekre atomfegyverekkel fog válaszolni, és a KCNA tájékoztatása szerint az észak-koreai vezető a nukleáris elrettentés visszafordíthatatlan megerősítésére szólított fel. 

A katonai elemzők által „szörnyeteg rakétának” nevezett Hvaszong–17 elméletileg elegendő hatótávolsággal rendelkezik ahhoz, hogy elérje az amerikai szárazföldet. Észak-Korea 2017-ben befagyasztotta az interkontinentális ballisztikus rakéták tesztelését és a kísérleti atomrobbantásokat. 

Ám miután zátonyra futottak a nukleáris leszerelésről szóló tárgyalások, amelyeket Donald Trump előző amerikai elnökkel folytatott, Kim Dzsong Un arra figyelmeztetett, hogy országa mindkét tevékenységet újrakezdheti.

KIM Dzsong Un
Kim Dzsong Unés lánya, Kim Dzsu E figyeli a „szörnyeteg rakétát”. Fotó: MTI/EPA/KCNA

Az interkontinentális rakéta indítása egybeesett Jun Szok Jol dél-koreai elnök tokiói látogatásával, miközben Dél-Korea és az Egyesült Államok az elmúlt öt év legnagyobb közös hadgyakorlatát tartja. A Szabadságpajzs elnevezésű katonai manőverek hétfőn kezdődtek.

Borítókép: Kim Dzsong Un észak-koreai vezető figyeli, amint egy Hvaszong–17-es interkontinentális ballisztikus rakétát lőnek ki a phenjani nemzetközi repülőtérről március 16-án (Fotó: MTI/AP/KCNA/KNS)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.