Lángba borították Párizst a nyugdíjreform elleni zavargások + videók

Több mint kétszáz embert vettek őrizetbe a nyugdíjreform ellen szervezett tüntetéseken.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Twitter2023. 03. 17. 8:35
null
Párizs, 2023. március 16. A francia kormány nyugdíjreformja ellen tiltakoznak diákok Párizsban 2023. március 16-án. A nyugdíjkorhatár 62-rõl 64 évre emelését elõirányzó törvénytervezetet a francia elnök parlamenti szavazás nélkül hirdeti ki, mert elfogadásához nincs biztosítva a többség a nemzegyûlésben. MTI/AP/Lewis Joly Fotó: Lewis Joly
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia hatóságok csütörtök este 217 embert vettek őrizetbe Párizsban a nyugdíjreform elleni tüntetésen – közölte a France Info műsorszolgáltató rendőrségi forrásokra hivatkozva. A beszámoló szerint a Párizs központjában lévő Concorde téren, a parlament alsóházi üléstermének közelében zavargások törtek ki. 

Helyi médiatudósítások szerint a rohamrendőrök vízágyúkat és könnygázt vetettek be a tér megtisztítására. A tüntetők egyebek mellett fapallókat gyújtottak fel, és megdobálták a rendőröket. A téren a nyugdíjreform mintegy hatezer ellenzője gyűlt össze, amikor az összecsapások kitörtek.

Emmanuel Macron francia államfő csütörtökön úgy döntött, hogy parlamenti szavazás nélkül hirdeti ki a vitatott nyugdíjreformot, miután a nemzetgyűlésben nem volt többsége a törvénytervezet elfogadásához. A francia alkotmányban van egy külön cikkely, amely ezt lehetővé teszi. A kormány úgy döntött, hogy végrehajtja Macron elnök legfontosabb reformtervezetét, amely a nyugdíjkorhatár fokozatos emelését irányozza elő 62-ről 64 évre.

A reform bevezetését még mindig meg lehet akadályozni a kormány elleni bizalmatlansági szavazással.

Tiltakozások törtek ki más francia városokban is, többek között Marseille-ben, Dijonban, Nantes-ban, Rennes-ben, Rouenban, Grenoble-ban, Toulouse-ban és Nizzában. A szakszervezetek jövő csütörtökre újabb országos sztrájkot és tiltakozó akciót hirdettek. A reformjavaslat ellen már korábban is több millióan vonultak az utcákra.

Borítókép: A francia kormány nyugdíjreformja ellen tiltakoznak diákok Párizsban 2023. március 16-án. A nyugdíjkorhatár 62-ről 64 évre emelését elõirányzó törvénytervezetet a francia elnök parlamenti szavazás nélkül hirdeti ki, mert elfogadásához nincs biztosítva a többség a nemzegyűlésben (Fotó: MTI/AP/Lewis Joly)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.