időjárás 19°C Cintia , Norbert 2023. június 6.
logo

Másfél millió eurót kaptak újságírók a német kormány megbízásaiért

Koren-Karczub Tímea
2023.03.12. 15:39
Másfél millió eurót kaptak újságírók a német kormány megbízásaiért

Honorárium a kormány megbízásaiért

„Nocsak… Ki oktat kit és mire? Mindenki végezze el a saját házi feladatát!” – írta Facebook-bejegyzésében Hölvényi György kereszténydemokrata európai parlamenti (EP-) képviselő azzal kapcsolatban, hogy a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) párt kérésére a német szövetségi kormány bemutatta azoknak az újságíróknak a listáját, akiknek az elmúlt öt évben honoráriumot fizetett. 

A 25 oldalas dokumentumban kétszáz név szerepel. A megnevezett újságírók több mint fele közszolgálati médiumoknál dolgozik, továbbá számos nagy német újság munkatársa is fellelhető a listán. A dokumentumban felsorakoztatott személyek különböző, a szövetségi kormánynak végzett feladatokért összesen 1,5 millió euróhoz jutottak az elmúlt években. Ebből több mint 875 000 eurót az ARD, a ZDF és a Deutsche Welle német közszolgálati csatornák munkatársai kaptak 

– mutatott rá a KDNP-s politikus.

A Bundestag, a német parlament internetes oldalán az áll, hogy a közel 1,5 millió eurót 2018 óta fizették ki a szövetségi hatóságok moderálásokért, szövegek megírásáért, előadások megtartásáért, illetve egyéb munkákért. A kormány beszámolója szerint a lista nem tartalmazza a szövetségi hírszerző szolgálat (BND) újságíróknak kifizetett honoráriumait, mivel a BND-vel való együttműködést különös védelem illeti meg.

Kétségek a függetlenséggel kapcsolatban

A többi között az ARD regionális közmédiumokat tömörítő társaság híradója, a Tagesschau egykori műsorvezetője, Linda Zervakis Olaf Scholz német kancellárral készített interjút, amelynek költségeit a szövetségi kancellári hivatal állta. Szintén az ARD-hez tartozó Rundfunk Berlin–Brandenburg regionális közszolgálati médium nyolc újságírója 2018 óta több rendezvénymoderálást vállalt a gazdasági minisztérium megbízásából. A munkájukért szép summát kaptak, összesen körülbelül százezer eurót (mintegy 38 millió forintot). 

A ZDF egyik újságírója videótartalmak előállításával több mint 32 ezer eurót (körülbelül 12 millió forintot) kaszált, amit a szövetségi sajtóiroda finanszírozott 

sorolta a Focus német hetilap

Wolfgang Kubicki, a kormánykoalícióhoz tartozó liberálisok (FDP) alelnöke arról beszélt a Bild magazinnak, hogy felettébb problematikusnak tartja az újságírók állami megbízásait. – Az újságíróknak felügyelniük kellene a politikát, nem kiszolgálni – hangsúlyozta Kubicki. Az FDP alelnöke egyben arra szólította fel a közszolgálati média munkatársait, hogy utasítsák vissza a szövetségi kormány ajánlatait. A Focus ugyanakkor megjegyezte, hogy a televíziós műsorvezetők közül vannak szabadúszók is, akik éppúgy vállalnak munkát a műsorszolgáltatóknak, mint más megrendelőknek, jelen esetben a kormánynak. 

Thorsten Frei, a CDU–CSU (a Kereszténydemokrata Unió és a bajor Keresztényszociális Unió) parlamenti frakciójának vezetőhelyettese arról beszélt a Bildnek, hogy az érintett újságírók a függetlenségükkel kapcsolatos kétségeket ébresztettek, ami az egész iparágnak árt.

 

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár a kabinet kétnapos zárt ülésén a kormány vendégházában, a brandenburgi Meseberg-kastélyban 2023. március 5-én (Fotó:  MTI/EPA/Hannibal Hanschke)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.