Még republikánus kihívói is összezártak Donald Trump mögött

Felháborító, az Egyesült Államok legsötétebb napja – felháborodottan reagáltak a republikánusok a vádemelés hírére.

Magyar Nemzet
Forrás: Fox News2023. 03. 31. 7:52
DESANTIS, Ron
Tampa, 2022. november 9. Ron DeSantis Florida állam republikánus kormányzója beszédet mond újraválasztása után Tampában 2022. november 8-án, a félidõs kongresszusi és helyi választások estéjén. MTI/AP/Rebecca Blackwell Fotó: Rebecca Blackwell
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a demokraták azt remélték, hogy a Donald Trump elleni vádemelés hírére majd torkának esnek saját pártján belül, hát csalódniuk kellett: a Fox News jobboldali hírcsatorna gyűjtéseiből kiderül, hogy a Republikánus Párt egye emberként zárt össze mögötte. 

 

A jogrendszer felhasználása politikai célokra a feje tetejére állítja a jogállamiságot. Ez nem amerikai.

 

– reagált azonnal felháborodottan Ron DeSantis floridai kormányzó, aki ugyan még nem jelentette be indulását a 2024-es elnökválasztáson, de az egyik esélyes jelöltként tartják számon. Leszögezte, hogy Florida biztosan nem fog közreműködni a Soros György által támogatott manhattani ügyésszel, aki a jog eszközével számolna le politikai ellenfeleivel.

Nikki Haley korábbi ENSZ-nagykövet, aki viszont már hivatalosan is bejelentette, hogy megméreti magát a republikánus előválasztáson, szintén arra figyelmeztetett:

„a vádemelés sokkal inkább szól a bosszúról, mint az igazságról.”

Vivek Ramaswamy milliárdos üzletember és konzervatív politikai kommentátor, aki ugyancsak Donald Trump kihívója lenne az elnökjelöltségért folytatott harcban, szintén arról panaszkodott: „ez a politikailag motivált vádemelés sötét nap az Egyesült Államok történetében”.

Olyan republikánusok is felszólaltak az ügyben, akik köztudottan nem ápolnak túl jó viszonyt az egykori amerikai elnökkel, továbbá szintén elnöki ambícióik vannak. Ilyen például Mike Pence korábbi alelnök, aki „felháborítónak” nevezte az eseményeket. Mike Pompeo korábbi külügyminiszter, a CIA egykori igazgatója arra figyelmeztetett, hogy a Soros György által támogatott manhattani ügyész döntése aláássa az amerikaiak bizalmát a jogrendszerben.

Kevin McCarthy, a képviselőház republikánus házelnöke arra figyelmeztetett, hogy Alvin Bragg ügyész jóvátehetetlen károkat okozott az országnak a próbálkozással, hogy beavatkozzon az elnökválasztásba.

– A Demokrata Párt gyűlölete Donald Trump iránt határtalan – kesergett Ted Cruz texasi szenátor is. De a sort még hosszan lehetne folytatni, a vezető republikánus politikusok országszerte dühödten reagáltak a vádemelés hírére.

Borítókép: Ron DeSantis Florida állam republikánus kormányzója beszédet mond újraválasztása után Tampában 2022. november 8-án, a félidős kongresszusi és helyi választások estéjén. (Fotó: MTI/AP/Rebecca Blackwell)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.