időjárás 21°C Félix 2023. június 9.
logo

Nagyjából négyszázmilliárd dollárba fog kerülni Ukrajna újjáépítése

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.03.22. 18:50 2023.03.22. 19:25
Nagyjából négyszázmilliárd dollárba fog kerülni Ukrajna újjáépítése

Legkevesebb 411 milliárd dollárra (149 ezermilliárd forintra) lesz szükség Ukrajna újjáépítéséhez az ukrán kormány, a Világbank és az Európai Bizottság szerdán közzétett közös jelentése szerint.

Ez Ukrajna becsült tavalyi bruttó hazai terméke (GDP) 2,6-szorosának felel meg. Az elkövetkező évtizedre előrevetített összeg a jelentés szerint magában foglalja az inflációt, a piaci körülményeket, illetve a biztosítási díjakat is. Az idei évre vonatkozó, elsőbbséget élvező újjáépítési költségek legalább 14 milliárd dollárt (5 ezermilliárd forint) tesznek ki. 

Ezek esetében olyan szükségletek fedezéséről van szó, mint az energiaszolgáltatás, lakások, a kritikus, illetve szociális infrastruktúra, valamint az alapvető szolgáltatások helyreállítása.

 „A károk és helyreállítási költségek kimutatása egyelőre nem tartalmazza az infrastruktúra, lakások és vállalkozások elvesztését a megszállt területeken” – hangsúlyozta Denisz Smihal ukrán miniszterelnök.

A dokumentum szerint a több mint egy éve kezdett orosz háború már legalább 135 milliárd dolláros (49 ezermilliárd forint) anyagi kárt okozott Ukrajnának. A legsúlyosabban a lakhatási (38 százalék), a közlekedési (26 százalék) és az energetikai (nyolc százalék) ágazat érintett. Az ország pénzügyi veszteségei 290 milliárd dollárt (105 ezermilliárd forint) tettek ki.

A számításoknál a háború 2022. február 24-i megindításától 2023. február 24-ig tartó időszakot vették figyelembe.
Ukrajna GDP-je a dokumentum szerint 2022-ben 29,2 százalékkal zsugorodott, miközben a szegénység szintje 5,5 százalékról 24,1 százalékra emelkedett.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Jevhen Honcsarenko)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.