Nem ítélhetik el a 12 éves barátnőjüket meggyilkoló német tinilányokat

Nem érik el a büntethetőségi korhatárt, így nem vár büntetőeljárás a 12 éves Luise Frisch gyilkosaira. A polgári jogi felelősség alól viszont nem mentesülnek: kártérítést kell fizetniük az elhunyt kislány családjának.

Magyar Nemzet
Forrás: Híradó.hu, Daily Mail2023. 03. 22. 9:03
Cross-border police team of the Osnabrück police department
16 March 2023, Lower Saxony, Bad Bentheim: A German police officer of the Cross-Border Police Team (GPT) of the Osnabrück Police Department stands in front of emergency vehicles. The binational team is part of the joint police work in the border triangle of Lower Saxony, the Netherlands and North Rhine-Westphalia. Photo: Friso Gentsch/dpa (Photo by FRISO GENTSCH / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német kislány, Luise Frisch múlt szombaton tűnt el. A holtestét másnap találták meg, az ismert információk szerint több késszúrással végeztek vele. A mindössze tizenkét éves diáklány halála egész Németországot megrázta.

A Köln melletti Freudenbergben történt gyilkosság részletei közül a leginkább megdöbbentő az elkövetők életkora, hiszen a tettesek a kislánnyal egyidős barátnői. A hozzátartozók képtelenek felfogni, hogy a német törvények értelmében nem folytatható büntetőeljárás a tizenkét és tizenhárom éves lánnyal szemben, vagyis az ügyben sosem születhet ítélet – írja a Híradó.hu.

A polgári jogi felelősség miatt viszont az elkövetők kártérítésre kötelezhetők, amit az elhunyt családjának kötelesek megfizetni, amint dolgozni fognak. 

A kártérítés összegét a bíróság határozza meg, a részletfizetés időtartama pedig akár harminc évig is eltarthat. A legújabb hírek szerint az elkövetők és családjaik pszichiátriai tanácsadáson vesznek részt, és az is erősen valószínű, hogy új személyazonosságot is felvesznek.

 

Elavult a százéves törvény

A büntetőjogi felelősségről szóló törvényt Németországban száz éve, a weimari köztársaság idején fogadták el, de Luise Frisch megölésének hírére máris sokan a törvény felülvizsgálatát sürgetik. A növekvő felháborodás miatt a freudenbergiek petíciót is indítottak, amit eddig százötvenezren írtak alá.

A német büntető törvénykönyv szerint

aki a bűncselekmény elkövetésekor nem tölti be 14. életévét, az bűnelkövetésre képtelen.

A jog ugyanis abból indul ki, hogy az ennél fiatalabb gyermekek nem képesek különbséget tenni jó és rossz között. A hatályos jogszabályok nemcsak a büntetőjogi következményeket zárják ki, hanem minden ilyen esetben a büntetőeljárás megszüntetését írják elő.

Gunter Krings ügyvéd, a német ellenzéki Kereszténydemokrata Unió képviselője szerint sürgősen felül kell vizsgálni a büntethetőségi korhatárt Németországban:

A jelenlegi törvény százéves, szorgalmaznunk kell a felülvizsgálatát. A gyerekek az utóbbi évtizedekben egyre gyorsabban fejlődnek, és ma már sokkal érettebbek, mint ötven évvel ezelőtt, nemhogy száz évvel ezelőtt. A 12–13 éves gyerekeknek már tudniuk kell, hogy nem szabad ölni.

Marco Buschmann német igazságügyi miniszter leszögezte, hogy a súlyos bűncselekmények nem maradhatnak következmények nélkül:

Ezt a vitát hideg fejjel kell lefolytatni. A jogrendszerünk már most is rendelkezik azokkal az eszközökkel, amelyekkel reagálni lehet a tizennégy év alatti gyermekek által elkövetett súlyos erőszakos bűncselekményekre.

Borítókép: Képünk illusztráció (Fotó: AFP/DPA/Friso Gentsch)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.