Pártokon átívelő egyetértés: Joe Biden túl idős egy újabb elnöki ciklushoz

Tízből hét válaszadó szerint Joe Biden amerikai elnök túl idős ahhoz, hogy 2024-ben egy újabb négyéves elnöki ciklust vállaljon az Egyesült Államok élén. Noha Biden tiltakozik az ellen, hogy a korát a demokrata szavazók is hátránynak tekintik, a YouGov közvélemény-kutatása szerint a regisztrált demokrata szavazók fele szerint az elnök már túl idős.

Magyar Nemzet
2023. 03. 02. 9:11
President Biden Delivers Remarks On The Economy And Inflation
US-PRESIDENT-BIDEN-DELIVERS-REMARKS-ON-THE-ECONOMY-AND-INFLATION Fotó: KEVIN DIETSCH
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A regisztrált szavazók 68 százaléka véli úgy, hogy a nyolcvanéves Joe Biden Demokrata párti amerikai elnök már túl idős egy újabb elnöki ciklushoz – derült ki a Yahoo és YouGov tegnap publikált közvélemény-kutatásából.

A demokrata szavazók mintegy fele is egyetértett azzal, hogy az elnöki ciklusa végén már 82 éves Biden már túl idős lesz egy következő négyéves elnöki ciklushoz, míg 34 százalék ezzel nem értett egyet, 18 százalék pedig bizonytalan volt a kérdést illetően.

Biden elnök korábban megkérdőjelezte, hogy a demokrata szavazók valóban így vélekednének a korát és elnöki ciklusát illetően.

Azonban az elmúlt időszakban elvégzett valamennyi felmérés hasonló arányt jelzett. A Harvard CAPS-Harris egy február eleji felmérésben 67 százalékot, a YouGov egy korábbi kutatásában pedig a válaszadók 77 százalékát aggasztotta az elnök kora.

Joe Biden jelenleg az amerikai történelem legidősebb regnáló elnöke. Kritikusai pedig gyakran a mentális egészségét kérdőjelezik meg, különösen egy-egy félresikerült szereplését követően, mint amikor rosszul olvasta fel a súgógépet, helyszíneket, neveket és pozíciókat tévesztett össze, elhunyt személyeket élőként emlegetett, vagy eltévedt a színpadon

A YouGov felmérésében a független szavazók – akik gyakran egy-egy billegő körzet demokrata vagy republikánus színezetében döntő erővel bírnak – ugyancsak túl idősnek értékelték az elnököt, 71 százalékuk szerint Bidennek nem kellene még egy ciklust vállalnia.

Biden elnök még mindig nem jelentette be hivatalosan, hogy indulna a 2024-es elnökválasztáson, ám több ízben is utalt arra, hogy szándékában áll így tenni. 

Az elnök bejelentését mindkét oldalon feszült figyelemmel kísérik a politikusok. A demokrata oldalon ugyanis, amennyiben az elnök indulna – a „szokásokat” fenntartva – nem valószínű, hogy más jelölt kihívná a regnáló elnököt, így az elnökjelölt aspiránsoknak újabb négy évet kellene várniuk, hogy megmérethessék magukat.

A republikánus oldalon Donald Trump korábbi elnök és Nikki Haley Dél-Karolina korábbi kormányzója már bejelentette az indulását, azonban a jobboldalon további jelölteket, mint Ron DeSantis floridai kormányzó, Mike Pompeo, korábbi külügyminiszter és a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója, vagy éppen Mike Pence, korábbi alelnök indulását várják a szakértők. Esetükben pedig nem mindegy, hogy milyen jelölt állna a demokrata oldalon mind az esélyeiket, mind a programjukat illetően – noha először a republikánus jelöltek egymással küzdenének meg a párt támogatásáért.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök a gazdaságról tartott előadásán, az Eisenhower épületben 2023. január 12-én (Forrás: Kevin Dietsch/Getty Images via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.