időjárás 17°C Róbert 2023. június 7.
logo

Robbanószerkezeteket küldtek két ecuadori televíziónak is, egy újságíró megsérült

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.03.20. 23:38
Robbanószerkezeteket küldtek két ecuadori televíziónak is, egy újságíró megsérült

Robbanószerkezetekkel ellátott elektronikus eszközöket tartalmazó borítékokat küldtek két ecuadori televízió újságíróinak, egyikük megsérült – közölte hétfőn a latin-amerikai ország főügyésze.

A hatóságok tájékoztatása szerint egy „részleges” robbanás történt az Ecuavisa televíziónál, amelynek székhelye Ecuador második legnagyobb városában, a hárommillió lakosú Guayaquilben található. A robbanószerkezet akkor lépett működésbe, amikor Lenín Artieda az elektronikus eszközt számítógépéhez csatlakoztatta. Az újságíró könnyebb sérüléseket szenvedett.

Xavier Chango, az országos helyszínelői hivatal vezetője szerint

a robbanást katonai típusú robbanószer okozta, 

amely nagyon kis kapszulákba volt rejtve. A rendőrség ellenőrzött körülmények között felrobbantott egy másik ilyen készüléket, amelyet a szintén Guayaquilben található TC Televisión hírszerkesztőségének címeztek.

Chango közölte, hogy a fővárosban, Quitóban két bejelentés is érkezett helyi hírügynökségektől.

Az ecuadori kormány a történtek kapcsán hangsúlyozta, hogy meg fogja védeni a véleménynyilvánítás szabadságát az országban. Az állásfoglalás megvetendőnek nevezte az újságírók, illetve a véleménynyilvánítás szabadságával élők megfélemlítését, és kiemelte, hogy a törvény teljes erejével kell fellépni az ilyen próbálkozások ellen.

Guillermo Lasso elnök a történtekért az egymással rivalizáló bűnszervezetek keltette erőszakot vádolta.

Borítókép: Egy rendőr kutat robbanószer után az Ecuavisa televíziónál (Fotó: AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.