időjárás 20°C Félix 2023. június 9.
logo

Sokadszorra maradt el a csapadékos időszak: 43 ezren haltak meg a szárazság miatt

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.03.20. 12:56 2023.03.20. 14:37
Sokadszorra maradt el a csapadékos időszak: 43 ezren haltak meg a szárazság miatt

Tavaly mintegy 43 ezer ember halálát okozhatta a szárazság Szomáliában, és az áldozatok fele feltehetően gyerek volt – derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) által hétfőn közzétett jelentésből.

Ez az első alkalom, hogy becsléseket tettek közzé arra vonatkozóan, hány ember halhatott meg 

a Szomália történetében az eddigi leghosszabbként számontartott aszályos időszak miatt.

A válságnak még messze nincs vége, a jelentés szerint arra lehet számítani, hogy legkevesebb további 18 ezer ember fog meghalni az idei év első felében.

Szomálián kívül a szomszédos Etiópiában és Kenyában egymás után már a hatodik alkalommal maradt el a csapadékos időszak.

Korábban az ENSZ és partnerszervezetei azt közölték, hogy az előrejelzések szerint Szomáliában nem várható formálisan éhínség, a helyzet mégis „nagyon kritikus”, hiszen az országban több mint hatmillió embernek nem áll rendelkezésre elegendő élelmiszer.

Borítókép: Az éhínség elől szükségtáborba menekült szomáliaiak vizet visznek az etióp határnál (Fotó: MTI/AP/Jerome Delay)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.