Több mint százmillió forint értékű segélyszállítmányt indított útnak Kovács Zoltán Beregszászról

A Kárpátalján is tevékenykedő magyar karitatív szervezetek közreműködésével több mint százmillió forint értékű – generátorokból, tartós élelmiszerekből, gyógyszerekből és higiéniai termékekből álló – segélyszállítmányt indított útnak Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár Beregszászról.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 03. 19:24
ÉCSY Gábor; KOVÁCS Zoltán
Kovács Zoltán Beregszászon Fotó: Miniszterelnöki Kabinetiroda/Botár Gergely
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kovács Zoltán a beregszászi római katolikus plébánia udvarán tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy az Ukrajnában, ezen belül Kárpátalján humanitárius támogatást nyújtó karitatív szervezetek – a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Katolikus Karitász, a Magyar Vöröskereszt, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Baptista Szeretetszolgálat és a Magyar Református Szeretetszolgálat – már több mint egy éve, az orosz–ukrán háború első napjától kezdve folyamatosan támogatják a menekülteket és a rászorulókat.

Kovács Zoltán emlékeztetett arra, hogy Magyarország ezzel történelme legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre. A Híd Kárpátaljáért program mára kibővült, és a hat említett karitatív szervezet Ukrajna belső vidékein is kifejti tevékenységét és segíti a civil hátország a hétköznapi életet.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a hivatalos adatok szerint Magyarország eddig 123,3 milliárd forintnyi segítséget nyújtott, ami tartalmazza a karitatív szervezetek által eljuttatott közvetlen segítséget, infrastrukturális fejlesztési és helyreállítási támogatást és az üzemanyag-szállítmányok értékét. – Csak a karitatív szervezetek által célba juttatott segélyek értéke 13 milliárd forintot tesz ki – közölte az államtitkár.

Kovács Zoltán kijelentette: Magyarország a háború kitörésének első napja óta következetesen békepárti, a háborút a lehető leggyorsabban be kell fejezni. Emellett kiemelte, hogy az ország humanitárius vállalásainak mértéke messze meghaladja a méreteihez és lehetőségeihez képest elvárható szintet. Magyarország segít mindenben, amiben tud: részt vesz a helyreállítási, infrastrukturális, oktatási, egészségügyi programokban – fejtette ki az államtitkár.

Korábban a Magyar Nemzet beszámolt arról is, hogy hihetetlenül erős együttműködés alakult ki a Mathias Corvinus Collegium hálózatán belül az intézmény anyaországi és más határon túli közösségei, illetve a beregszászi képzési központ között. Az orosz–ukrán háború tavaly februári kitörése óta az MCC számtalan segélyszállítmányt juttatott Kárpátaljára, a rászorulóknak szükség szerint szállást adtak és lelkisegély-szolgálatot is nyújtottak.

Újabb segélyszállítmányt indított el tegnap reggel Kárpátaljára a Mathias Corvinus Collegium (MCC), amely a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium segítségével kétszáz pulóvert, valamint ötszáz külső akkumulátort és több mint félezer magyar nyelvű, általános és középiskolai kötelező olvasmányt, alapművet gyűjtött össze. Utóbbiakkal a beregszászi Kossuth Lajos Líceum könyvtárát támogatják, ahova korábban már vittek sportszereket, többek között labdákat, hálót és kosárlabdapalánkot.

Borítókép forrása: Miniszterelnöki Kabinetiroda/Botár Gergely

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.