Amerikai bíróság: A transzneműek jogai fontosabbak a vallási jogoknál

Egy indianai iskolában a diákok sérelmezték, hogy tanáruk nem volt hajlandó más néven szólítani őket.

Magyar Nemzet
2023. 04. 08. 11:35
WC for all: unisex toilet
WC for all: unisex toilet Fotó: PETER STEFFEN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem szegte meg a törvényt az amerikai Indiana állam egyik középiskolája, amely állása elhagyására késztetett egy zenetanárt, aki nem akart eleget tenni a transzneműekkel kapcsolatos irányelvnek vallási okokra hivatkozva – hozott ítéletet egy egyesült államokbeli bíróság.

A chicagói székhelyű fellebbviteli bíróság szerint John Kluge-nak vallási meggyőződésének gyakorlásakor figyelembe kellett volna vennie azt a zavart, amelyet magatartásával keltett a Brownsburg középiskolában. Azaz az ítélet kimondta: 

a transznemű diákok jogai előbbre valók, mint a tanár vallásgyakorláshoz fűződő jogai.

Kluge-ot a diákok panaszolták be 2018-ban, amiért a tanár nem volt hajlandó őket az általuk kiválasztott neveken szólítani, illetve semleges névmással utalni rájuk a hím- és nőnemű névmások helyett. Az iskola felszólította, hogy járjon el a transzneműek kérésének megfelelően, ám Kluge ezt nem volt hajlandó megtenni keresztény vallására hivatkozva. Miután azzal fenyegették meg, hogy kirúgják, a tanár saját maga mondott fel állásából.

– John Kluge gyakorlata megbélyegezte a transznemű diákokat, és kimutatható érzelmi kárt okozott nekik – érvelt Ilana Rovner körzeti bíró az ítéletben.

A férfi 2019-ben perelte be az iskolai körzetet azzal a váddal, hogy megsértette a szövetségi törvényt, amely tiltja a valláson alapuló munkahelyi diszkriminációt. 

Az anyagi kártérítésen túl azt kérte, hogy visszakaphassa állását.

A helyi bíróság döntését fontos győzelemnek könyvelik el az LMBTQ-közösség tagjai. A genderideológiával ugyanakkor Egyesült Államok-szerte több helyen szembeszálltak, húsz állam, köztük Florida, Texas és Montana tiltotta meg, hogy az óvodákban és az oktatási intézményekben transznemű lányok is részt vehessenek a női sportokban.


Borítókép: Illusztráció (Fotó: Peter Steffen/dpa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.