„Fehér vesztesek” meghívásával húzta fel a fekete liberálisokat az amerikai first lady

Kettős mércével és rasszizmussal vádolják Jill Biden amerikai first ladyt, amiért a győztes kosárlabdacsapat mellett a vesztest is elhívta a Fehér Házba, szembemenve a hagyományokkal. Kritikusai szerint Joe Biden elnök felesége nem akarta „csak” a zömében fekete játékosokból álló LSU-t meghívni a bajnoki fogadásra, hanem ragaszkodott a nagyrészt fehér Iowa játékosok jelenlétéhez is.

2023. 04. 06. 17:17
Jill Biden az amerikai Egyesült Államok first lady-je. (Fotó: RedWave / Twitter)
Jill Biden az amerikai Egyesült Államok first lady-je. (Fotó: RedWave / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Tiszteletlen, rasszista és helytelen” – így jellemezték sokan Jill Biden amerikai first ladyt kijelentései miatt, miután egyesek szerint az elnök felesége „kivételezni akart a fehérek érdekében”.

Fordított esetben ez nem így lenne. Ha mi veszítettünk volna, akkor minket nem hívtak volna meg a Fehér Házba

fogalmazott a minap Angel Reese színes bőrű amerikai női egyetemi kosárlabda sztár a first lady „sértésére”.

Vasárnap tartották ugyanis a női egyetemi kosárlabda bajnokság (NCAA) döntőjét a tengerentúlon, ahol a Louisiana Állami Egyetem (LSU) 102-85-re nyert az Iowai Egyetem ellen. Noha a meccs önmagában is izgalmas és rekordértékű volt, ugyanis mintegy tízmillióan követték azt figyelemmel, a mérkőzés másnapján Jill Biden kijelentését követően felbolydult az internet.

 

Kettős mércét emlegetnek

Tudom, hogy a bajnok csapat eljön majd a Fehér Házba, mint mindig. De tudjátok mit, meg fogom mondani Joe-nak, hogy szerintem az Iowának is el kellene jönnie, mert annyira remekül játszottak 

– fogalmazott a first lady.

Amerikában hagyományosan – szinte valamennyi bajnokság esetében – csak a győzteseket fogadja az elnök és felesége a Fehér Házban. Noha Jill Biden „a nők melletti kiállását” akarta megmutatni a vesztesek meghívásával, komoly negatív kampány indult ellene és sokan „kettős mércét” emlegettek.

„Ez nevetséges!” – fakadt ki az LSU legjobbja, Angel Reese a Twitter-mikroblogon a first lady kijelentésére. Később egy podcast-műsorban pedig arról beszélt, hogy „nem fogadom el (Jill Biden) bocsánatkérését (noha az hivatalosan nem is hangzott el – a szerk.), amit kimondtál, azt már nem vonhatod vissza. De nem is érdekel, mehetnek hozzájuk a vesztesek, mi megyünk majd az Obamáékhoz. Meglátogatjuk Michelle-t és Barackot”.

Egy bejegyzésében pedig leszögezte: „nem fogunk elmenni a Fehér Házba”. Az LSU egy másik játékosa pedig Twitter-üzenetében kérdezte meg az egykori first ladyt Michelle Obamát, hogy „ünnepelhetnének-e náluk?”. Gratuláció igen, de meghívás nem érkezett Obamáéktól.

 

Már az öltözőbe sem engedték be Jill Bident

– Ami igazán zavar az az, hogy végtére is mind nők vagyunk; fehérek, feketék nem számít, de nők. Támogatnia kellene minket, mögöttünk állnia minden esetben, és nehéz figyelmen kívül hagyni, amikor ez nem így történik – foglalta össze a first lady elleni csalódottságát Reese. Hozzátette: senki sem állt ki Jill Biden mellett, és most ezért visszakozik.

Sokan úgy gondolják, hogy a zömében fehér játékosokból álló Iowa már a meccs előtt is több média figyelmet és megbecsülést kapott, mint a főképp fekete játékosokból álló LSU.

Reese kijelentései mellett többen kiálltak, Cori Bush demokrata képviselő úgy fogalmazott: „amikor a feketék sikeresek, hirtelen elkezdenek változtatni a szabályokon. Megértjük az udvariasságot, de hagyjuk, hogy az LSU ünnepelhessen”. Mások szerint azonban a „fekete liberálisok csak idegesek, és ezért rögtön elővették a faji kártyát”.

A heves kritikák után majd egy nappal Vanessa Valdivia, a first lady sajtófőnöke már úgy fogalmazott, hogy „az LSU-t győzelmének ünneplésére várjuk a Fehér Házba” ezzel visszavonva az Iowa meghívását. Joe Biden amerikai elnök ezt követően már óvatosabb volt, ő a Twitteren már kizárólag az LSU meghívásáról beszélt.

Az Iowa egyébként rögtön visszautasította Jill Biden meghívását, mondván az a győztesnek jár, de szívesen fogadják az elnöki házaspárt a stadionjukban.

Számos példa szemléltette már a múltban is, hogy a tengerentúlon az aktuális politikai viták, mint a rasszizmus, genderügyek, vagy transzszexuálisok kérdése a sportban is megjelent. Néhány éve még nagy port kavart, hogy az amerikai futball (NFL) mérkőzések előtt több játékos is letérdelt a himnusz alatt, felhívva a figyelmet az Egyesült Államok „rasszista múltjára” és korunk „feketékkel szembeni negatív bánásmódjára”. Az ügyben a liga vezetésének kellett közbelépnie és arra kérte a játékosokat, hogy állva tisztelegjenek zászló és a lobogó előtt – az NFL később visszakozott és kiállt a fekete életek számítanak (BLM) mozgalom mögött.

 

Borítókép: Jill Biden, az amerikai Egyesült Államok first ladyje. (Fotó: RedWave / Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.