Betilthatja az Európai Unió az ukrán gabona importját

A lengyel rádió brüsszeli tudósítója nemrég ismeretlen forrásokra hivatkozva állította, hogy az Európai Bizottság újabb intézkedéseket vezetne be az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalával kapcsolatban.

Gábor Márton
2023. 04. 19. 17:12
VON DER LEYEN, Ursula; BORRELL FONTELLES, Josep
Strasbourg, 2023. április 18. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b) Josep Borrellt, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai fõképviselõjét hallgatja az EU és Kína közötti kapcsolatok stratégiájának szükszégsségérõl rendezett vitán az Európai Parlament strasbourgi üléstermében 2023. április 18-án. MTI/EPA/Julien Warnand Fotó: Julien Warnand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság kész behozatali tilalmat elrendelni a búza, a kukorica, a napraforgó és a repcemag behozatalára – tudta meg a Lengyel Rádió brüsszeli tudósítója, Beata Plomecka.

A brüsszeli tudósító információi szerint az Európai Bizottság rendelkezése felváltaná azokat a behozatali tilalmakat, amelyekről Lengyelország, Szlovákia és Magyarország döntött az Ukrajnából érkező, gabona beáramlásával összefüggésben.

Ez egyelőre a bizottság egyik javaslata, amely megoldást jelentene a túlzott ukrán import problémájára. Az elképzelések szerint az egyoldalú döntéseket uniós szintű fellépés váltaná fel. A tilalom arra az öt országra vonatkozna, amelyek problémákat jelentettek a gabona minőségével kapcsolatban. Ezek az országok, Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, Románia és Bulgária – írja a Polskie Radio.

A téma Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke, valamint Lengyelország, Magyarország és Szlovákia, továbbá Bulgária, Románia és Ukrajna képviselőinek mai találkozóján kerül terítékre.

Robert Telus mezőgazdasági miniszter keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az Ukrajnával kötött megállapodás értelmében az Ukrajnából érkező gabonaszállítmányok konvojban haladnának át Lengyelországon, de egyetlen tonna ukrán mezőgazdasági termék sem maradna az országban. Vagyis a lengyel mezőgazdasági miniszter az ukrán mezőgazdasági termékeknek csak az áthaladását támogatná Lengyelországon.

Ahhoz, hogy a döntést ne lehessen megtámadni a Kereskedelmi Világszervezetnél, Ukrajnának is bele kellene egyeznie az intézkedésbe.

Borítókép: Strasbourg, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai fõképviselője (Forrás: MTI/Julien Warnand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.