Halmokban állnak a képviselők ajándékai egy elzárt brüsszeli szobában

Drága borok, tajvani karóra, Huawei okostelefon – csak néhány azok közül az ajándékok közül, amelyeket az Európai Parlament (EP) képviselői halmoztak fel az évek során. Egy titokzatos szoba az EP brüsszeli székházában több száz tárgyat rejt, a legtöbbet Roberta Metsola elnöknek szánták.

Forrás: Politico2023. 04. 17. 14:18
METSOLA, Roberta
Brüsszel, 2023. március 23. Roberta Metsola, az Európai Parlament (EP) elnöke sajtóértekezletet tart az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóján 2023. március 23-án. MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert Fotó: Geert Vanden Wijngaert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyűlnek az ajándékok a botrány óta

Lassan zsúfolásig megtelik az a szoba az Európai Parlament (EP) brüsszeli épületében, ahol a képviselők ajándéktárgyait gyűjtik össze. A szobát zárva tartják a kíváncsiskodók elől, és semmilyen felirat nem jelzi, hogy mi van bent. A Politico brüsszeli hírportál ugyanakkor betekintést nyert a helyiségbe, ahol leírásuk szerint számos ajándék porosodik, köztük drága borok, könyvek és gyerekjátékok, illetve más egyedi tárgyak, például egy tajvani karóra vagy az indonéz parlamenttől kapott emlékplakett. Található továbbá egy Huawei okostelefon is bent, amelynek értéke 150 euró volt 2013-ban, amikor Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke átvette a kínai technológiai vállalattól.

A szuveníreket az Európai Parlament törvényhozói kapták, miközben a világ különböző tájain jártak megbízatásuk részeként. 

Az 55A031 számozású szoba – amelyet tizenöt évvel ezelőtt különítették el arra a célra, hogy itt tárolják az ajándékokat – mindeddig szinte üresen állt, a tavaly decemberben kirobbant korrupciós botrány óta azonban egyre nagyobb figyelem övezi.

Az EP-képviselők ugyanis most már sietnek bevallani minden ajándékot, amelyet kézhez kapnak, amióta fény derült arra, hogy több szocialista törvényhozót vesztegettek meg katari és marokkói tisztségviselők. Míg 2009 és 2014 között az uniós döntéshozók összesen tizenöt ajándékot jelentettek le, a mostani, 2019-ben megkezdődött parlamenti ciklus során már 266-ot hoztak nyilvánosságra. A magas szám elsősorban annak tudható be, hogy 

az EP elnöke, Roberta Metsola elképesztő mennyiségű ajándéktárgyat halmozott fel, az év eleje óta már 170-et vallott be.

 Gyűjteményének legutolsó darabja egy népi motívumokkal ellátott ing az ukrán parlamenttől. Mint ahogyan arról korábban lapunk is beszámolt, a máltai politikus mindezekről visszamenőlegesen nyilatkozott, az erre kiszabott belső határidő lejárta után, vagyis maga is megszegte az átláthatósági szabályokat. Az EP-elnök szóvivője azt állította, hogy az európai parlamenti képviselőkre vonatkozó határidő „szokás” szerint nem vonatkozik Metsolára, mert ő a parlament elnöke is, bár csapata nem tudott rámutatni arra, hogy ezt a mentességet hivatalosan bárhol írásban rögzítenék.

A jótékonysági szervezetek járhatnak jól

A jelenleg érvényes, 2013-ban született szabályok szerint a képviselőknek még abban a hónapban be kell jelenteniük az ajándékaikat, amikor azokat megkapják. A parlamenti adminisztráció ezután lefényképezi a tárgyakat és egy online nyilvántartásban rögzíti őket. A politikusok csak akkor tarthatják meg ezeket, ha bizonyítani tudják, hogy nem értékesek a parlament számára, vagy esetleg szobájukban is kiállíthatják az emléktárgyakat, ha az EP elnöke áldását adja.

Annak ellenére, hogy úgy tűnik, maga Metsola sem járt el mindig a legetikusabb módon, az elnök a korrupciós botrányt követően reformtervekkel állt elő az intézmény működését illetően. 

A szigorúbb magatartási kódexbe még az a javaslat is bekerülhet a jövőben, hogy a törvényhozóknak szánt ajándékokat jótékonysági szervezeteknek adják át. 

Az mindenesetre elkerülhetetlen, hogy a jelenlegi szabályokat felülvizsgálják, hiszen az ajándékokat jelenleg semmilyen módon nem használják, aminek következtében nem lenne meglepő, ha a külföldi tisztségviselők úgy döntenének, nem fáradnak hasonló gesztusokkal.

Az elmúlt évek ajándékai közül mindössze 17 darabot állítottak ki az EP strasbourgi székhelyén, köztük egy ezüst tálat Nancy Pelosi korábbi képviselőházi elnöktől, egy mozaikot Ferenc pápától és egy dísztálcát Emmanuel Macron francia elnöktől. 

Borítókép: Roberta Metsola, az Európai Parlament (EP) elnöke sajtóértekezletet tart az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóján 2023. március 23-án (Fotó: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.