Időkapszulát helyeztek el a varsói gettó múzeumának kertjében

A történelmi iratokat és emléktárgyakat tartalmazó időkapszulát helyezték el kedden Piotr Glinski lengyel kormányfő-helyettes, kulturális és örökségvédelmi miniszter jelenlétében a varsói gettó múzeuma kertjében, ezzel jelképesen megkezdődött az intézmény új székházának építése.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 18. 18:12
null
People walk near the mark embedded in the pavement that commemorates the former place of the wall around the Warsaw Ghetto on Chlodna street, a few days before the 80th anniversary of the outbreak of the Warsaw Ghetto Uprising, in Warsaw, Poland, on April 12, 2023. - A child's burnt shoe, a charred pram, shattered kitchenware -- the items on display in the Polish capital tell the story of how Jews in wartime Warsaw lived, loved and died. The exhibition at the Kordegarda gallery comes just in time for the 80th anniversary of the outbreak of the Warsaw Ghetto Uprising, when Jewish fighters revolted against Nazi German terror. (Photo by Wojtek RADWANSKI / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2018-ban megalapított múzeumi intézmény székházává az egykori gettó területén található épületegyüttest alakítják át, ahol a második világháború első éveiben gyermekkórház működött. A komplexum a varsói gettó azon kevés épületei közé tartozik, amelyek megmaradtak a háborúban.

Piotr Glinski az ünnepségen rámutatott: a időkapszulát az 1943-as gettófelkelés kitörésének szerdai, 80. évfordulója előestéjén helyezik el. A felkelés bebizonyította, hogy az ember 

a legtragikusabb körülmények között is megőrizheti az emberiesség legmagasabb fokát,

szembeszegülhet a gonosszal – jelentette ki a kormányfő helyettes. Ebben az értelemben a gettófelkelés győztes volt, és az izraeli identitás alapját képezi, amint a lengyel felkelések a lengyel identitás alapját adják – tette hozzá.

Az időkapszulában Piotr Glinski a második világháborús lengyel ellenállást jelképező, Harcoló Lengyelország elnevezésű jelvényt helyezte el, amely a gettófelkelőknek nyújtott lengyel segítségre utal, valamint arra, hogy a helyszínen az 1944-es varsói felkelés idején is kórház működött, a lengyel felkelőket ápolták ott.


Az elhelyezett emléktárgyak között van Jizchak Katzenelson Auschwitzban elhunyt lengyelországi zsidó költőnek az Ének a kiirtott zsidó népről című poémájának lengyel nyelvű kiadása. A mű magyarul is megjelent Halasi Zoltán fordításában.

Albert Stankowski, a múzeum igazgatója bejelentette: az általa irányított intézmény új székháza három év múlva fog megnyílni.
Malgorzata Naimska, a múzeum programtanácsának elnökhelyettese kiemelte: az intézmény megalapítása óta széleskörű kiadói, tudományos és művelődési tevékenységet folytat, ismerteteket terjeszt a varsói gettóról, valamint a németek által megszállt Lengyelország területén működő más gettókról is.

A varsói gettó szívében 2014 októberében már átadták a Lengyel Zsidóság Történeti Múzeumának több mint négyezer négyzetméteres kiállítási területű épületét is.

A varsói gettót a németek 1940-ben hozták létre, mintegy félmillió lakosának nyolcvan százalékát 1942 júliusa és szeptembere között a treblinkai náci német haláltáborba szállították. A deportálások során, valamint a gázkamrákban becslések szerint mintegy háromszázezer ember vesztette életét. A gettóban mintegy hatvanezer zsidó maradt, a németek 1943. április 19-ére tervezték a városnegyed végső felszámolásának elindítását.
Az akciót megelőzően a gettóban felkelés tört ki, amelyben mintegy 14 ezren haltak meg, a városrészt a németek földig rombolták. A varsói gettó összes áldozatának számát mintegy négyszázezerre becsülik.

A szerdai évfordulós megemlékezéseken Varsóban Jichák Herzog izraeli és Frank-Walter Steinmeier német elnök vesz részt.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.