Nem verik nagy dobra, de Dánia továbbra is szembe megy a bevándorláspárti uniós fősodorral

Amíg Dániában a kiutasítottak kétharmadát sikerült fizikailag is hazaküldeni, Svédországban a nagy részüket meg sem találják.

Bugnyár Zoltán
2023. 04. 19. 19:30
FREDERIKSEN, Mette
Koppenhága, 2022. október 5. Mette Frederiksen dán kormányfõ sajtóértekezletet tart Koppenhágában 2022. október 5-én. A szociáldemokrata miniszterelnök bejelentette, hogy elõrehozott parlamenti választásokat tartanak november 1-jén Dániában. MTI/EPA/Ritzau/Liselotte Sabroe Fotó: Liselotte Sabroe
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt évek, kormányokon átívelő bevándorlásellenes politikája meghozni látszik a gyümölcsét Dániában, ahol alig pár ezer migráns kap munkalehetőséget. A baloldali Mette Frederiksen vezette kabinet úgy látja, a migránsok már tudják, Koppenhága nem jó útirány.

Az unióval szembeni migrációs nyomás ismét rekordokat dönt – elég csak megnézni, mi történik Magyarország déli határán – az EU egyes országai pedig tízezerszámra fogadják be a migránsokat. Ausztria tavaly mintegy százezer, Hollandia és Belgium 35-40 ezer bevándorlót engedett be.

Bár Svédországban tavaly ősszel a jobboldal nagyrészt annak köszönhetően került kormányra, hogy a bevándorlás szigorítását ígérte – többek között az unió egyik legalacsonyabbra visszaszorított kvótabefogadásának vállalásával –, az elmúlt fél évben nem történt változás az ügyben. 

Az Ulf Kristersson vezette kabinetet kívülről támogató, bevándorlásellenes jobboldali Svéd Demokraták párt elnöke ( Jimmie Akesson) a múlt héten kérdést is intézett a témában a miniszterelnökhöz, szembesítve azzal, hogy a választások óta mintegy 15 ezer menedékkérőnek ítéltek meg tartózkodási engedélyt Svédországban, ami alapján semmilyen változás nem látható a bevándorláspolitikában.

Ugyanakkor Dánia továbbra is tartja korábbi vállalását a bevándorlás minimalizálásával és a kiutasítások maximalizálásával. Az elmúlt évben mindössze 4597 migráns kapott hivatalosan tartózkodási engedélyt az országban.

A bevándorlási és integrációs miniszter a Politiken dán napilapnak azt nyilatkozta, hogy az alacsony számnak az is oka, hogy a migránsok körében már híre van annak, hogy Dániában nem sok jóra számíthatnak, sőt a hazatoloncolások is kifejezetten jól működnek.

A szociáldemokrata Kaare Dybvad Bek az osztrák adatokat emlegetve arra hívta fel a figyelmet, hogy Dániának 75 ezer migránst kellett volna befogadnia tavaly, ha Bécs politikáját követné. Ám így ötezret sem fogadtak be, ami sikernek könyvelhető el.

A kiutasítottak kétharmadát pedig sikerült fizikailag is hazaküldeni, ami kiemelkedő aránynak tekinthető. Dániával szemben Svédországban a kiutasítottak töredékét sikerül csak visszaküldeni, míg a nagy részüket meg sem találják az országban.

A szintén szociáldemokrata dán miniszterelnök korábbi mandátuma során azt nyilatkozta, hogy a célja az, hogy egyetlen migráns se érkezzen Dániába.

Nemrégiben Mette Frederiksen azt nyilatkozta, hogy Dániának el kell kerülnie a 2015-ös helyzetet.

Ébren töltött óráim nagy részét ezzel töltöm. A jelenlegi európai helyzetben, ahol egyes EU-országokban nagyobb a menekültáradat, mint 2015-ben, Dánia nem kerülhet újra olyan helyzetbe, mint akkor. Erős kötelességünknek érezzük ezt az új kormányban.

 – összegezte a kormányfő a migrációval kapcsolatos céljaikat.

Borítókép: Mette Frederiksen dán kormányfő sajtóértekezletet tart Koppenhágában 2022. október 5-én. (Forrás: MTI/EPA/Ritzau/Liselotte Sabroe)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.