Óriási sikert aratott a medvehús-automata

Hatezer forintba kerül a medve húsa Japánban kétszázötven grammonként. A medvehúsfogyasztás Japán északi részén a legmagasabb, ahol konzervekben, sőt instant curryként is árulják. Íze enyhén vadízű, egyesek a szarvashoz hasonlítják, gyakran pörköltként tálalják.

Magyar Nemzet
Forrás: The Guardian2023. 04. 03. 13:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Japán egy új, friss medvehúst árusító modellel bővítette az automaták nagy és eklektikus tárházát, amely nem várt sikert aratott – írja a Guardian

Folyamatos vásárlóáradatot vonzott a médiajelentések szerint az északi Akita prefektúrában található automata, mióta tavaly év végén felállították.

A 250 grammonként 2200 jenért (13 font/ 16,50 dollár) kapható hús népszerűnek bizonyult a közeli Semboku város vasútállomásán leszálló utasok körében, de az üzemeltető a mintegy 400 kilométerre fekvő Tokióból is kapott postai rendelésre vonatkozó kéréseket.

Japánban azért sikeresek az automaták, mert így kizárt a fizikai érintkezés más emberekkel. A Covid-járvány rádöbbentette az egészségükre egyébként is kifejezetten odafigyelő japánokat, hogy ez egy nagyon jó módszer a kapcsolatfelvétel elkerülésére. Az automatákban lévő hús olyan medvékből származik, amelyeket egy helyi vadászklub tagjai fognak el a hegyekben, akiknek az éves vadászati szezonban engedélyezték, hogy bizonyos számú medvét elejtsenek.

Az automata novemberben jelent meg, miután a Soba Goro, egy helyi étterem felfedezte a lehetőséget, hogy az uráli konyhát turisztikai látványosságként használja fel.

A medvehúsfogyasztás Japán északi részén a legmagasabb, ahol konzervekben, sőt instant curryként is árulják. Íze enyhén vadízű, egyesek a szarvashoz hasonlítják, és gyakran pörköltként tálalják.

A Japán Automatagyártók Szövetsége szerint az automaták száma 2000-ben érte el az 5,6 millió darabot, minden 23 emberre jut egy. Ez 2020-ra alig több mint négymillióra csökkent, de még mindig Japánban van a világon a legtöbb egy főre jutó automata.

Japán legnagyobb bálnavadászati vállalata, a Kyodo Senpaku nemrégiben kezdte el árulni a bálnahúst az automatákból, hogy ezzel is növelje a fogyasztást. A cég azt tervezi, hogy a következő öt évben országszerte száz helyre telepíti ezeket.

Borítókép: Fekete medve Japán északi részén (Foto: The Guardian)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.