időjárás 28°C Vencel 2023. szeptember 28.
logo

Eszkalációhoz vezethetnek a fegyverszállítások, figyelmeztet a nagykövet

Magyar Nemzet
Forrás: BBC
2023.05.29. 13:04 2023.05.29. 13:23
Eszkalációhoz vezethetnek a fegyverszállítások, figyelmeztet a nagykövet

Amennyiben Nagy-Britannia és más nyugati szövetségesek további fegyvereket szállítanak Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megsegítésére, az a háború eszkalációjához vezethet, figyelmeztetett Oroszország londoni nagykövete, Andrej Kelin.

A nagykövet a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy a NATO-országok, különösen Nagy-Britannia a háború meghosszabbodását és „új dimenzió” kialakulását kockáztatja.

Kelin szerint Oroszország „hatalmas erőforrásokkal” rendelkezik, és annak ellenére, hogy a háború már több mint egy éve dúl, országa még el sem kezdett „igazán komolyan cselekedni”.

Oroszország tizenhatszor nagyobb, mint Ukrajna. Hatalmas erőforrásaink vannak. Előbb-utóbb persze ez az eszkaláció új dimenziót kaphat, amire nincs szükségünk és nem is akarjuk. Akár holnap is békét köthetünk

 − idézi a nagykövetet a BBC.

A konfliktus hossza szerinte „attól függ, hogy a NATO-országok, különösen az Egyesült Királyság milyen erőfeszítéseket tesznek a háború fokozására”.

Ukrajna az, amely háborús bűnöket követ el, az ENSZ-nek pedig nincs hatásköre háborús bűnök kivizsgálására, válaszolta a nagykövet, amikor az orosz háborús bűnökre vonatkozó bizonyítékokról kérdezték.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/AP/Vadim Ghirda)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.