Békemisszióra szánta el magát Budapesten Ferenc pápa

Ferenc Pápa közvetíteni akar Ukrajna és Oroszország között. Orbán Viktorral és Hilarion pátriárkával erről is tárgyalt. Az egyházfő szerint béke kell, bölcsőkkel és nem sírokkal teli jövő.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 01. 8:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Kész vagyok mindent megtenni, ami szükséges. Egy misszió van folyamatban, de ez még nem nyilvános. Ha az lesz, majd felfedem” – mondta a katolikus egyházfő a háromnapos magyarországi látogatását követően a pápai repülőn adott interjújában anélkül, hogy további részleteket közölt volna ezen erőfeszítésekről. Ferenc pápa kiemelte, hogy békét csakis a csatornák megnyitásával lehet kötni, hiszen sosem lehet békét elérni elzárkózás útján.

 

Bölcsőkkel, és ne sírokkal teli jövőt építsünk

Mint mondta, megbeszélte az ukrajnai helyzetet Orbán Viktor miniszterelnökkel és Hilarion metropolitával, az orosz ortodox egyház budapesti-magyarországi egyházmegyéje kormányzójával. 

Mindenki érdekelt a békéhez vezető útban 

– hangsúlyozta Ferenc pápa.  Az orosz metropolitával való találkozójáról azt mondta: „Hilariont nagyon tisztelem, és mindig is jó volt a kapcsolatunk. És volt olyan kedves, hogy eljött hozzám, aztán eljött a misére, és láttam itt a reptéren is. Hilarion egy intelligens ember, akivel lehet beszélgetni, és ezeket a kapcsolatokat fenn kell tartani, mert ha ökumenéről beszélünk – tetszik vagy nem tetszik – mindenki felé ki kell nyújtani a kezünket”. A pápa azt is elmondta, hogy Kirill pátriárkával a háború kezdete óta csak egyszer beszélt, 40 percet online.

A pápát, amikor Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszéléséről kérdezték, azt mondta: 

A találkozón nemcsak a Piroska és a farkasról beszéltünk.

Az ukrajnai orosz hadművelet tavaly februári kezdete óta a katolikus egyházfő szinte heti rendszerességgel sürget békét, és 

ismételten kifejezte azon szándékát, hogy hajlandó közvetítőként fellépni Kijev és Moszkva között. 

A vasárnapi, Kossuth téri pápai misén a következőt mondta: „tekints különösen a szomszédos, meggyötört ukrán és az orosz népre, neked szentelt népeidre. Te, aki a béke királynője vagy, öntsd az emberek és a népek vezetőinek szívébe a vágyat, hogy a békét építsék, hogy a következő nemzedékeknek a remény jövőjét nyújtsák, ne a háborút; egy bölcsőkkel és nem sírokkal teli jövőt; egy testvérekkel és nem falakkal teli világot.” 

 

Az ukrán kormányzó látogatásra hívta az egyházfőt

Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön tárgyalt a Vatikánban a béke érdekében tett erőfeszítésekről, a humanitárius helyzetről, valamint az ukrajnai egyházakról Ferenc pápával. Smihal egyben látogatásra hívta a katolikus egyházfőt az ukrán fővárosba. A 86 éves Ferenc pápa már korábban beszélt arról, hogy egy békemisszió keretében ellátogatna Kijevbe, de Moszkvába is.

 

Borítókép: Ferenc pápa érkezik szentmiséjére pápamobilján a Parlament előtti Kossuth térre háromnapos magyarországi apostoli látogatásának harmadik napján, 2023. április 30-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.