Hollandia a nyáron megkezdi az ukrán pilóták F–16-os kiképzését

Hollandia Dániával és az Egyesült Államokkal együtt azon dolgozik, hogy még a nyáron megkezdjék az ukrán pilóták F–16-os vadászgépek vezetésére való kiképzését – jelentette be Kajsa Ollogren védelmi miniszter Twitter-bejegyzésében.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 26. 13:05
null
Dél-Korea, 2022. november 18. A dél-koreai védelmi minisztérium által közreadott képen a dél-koreai hadsereg négy F-35-ös (b) és az amerikai hadsereg négy F16-os vadászgépe gyakorlatozik Dél-Korea felett 2022. november 18-án. A gyakorlatozást a néhány órával korábban végrehajtott észak-koreai rakétakilövés után tartották. MTI/AP/Dél-koreai védelmi minisztérium Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszter az amerikai védelmi miniszterrel, Lloyd Austinnal, és az ukrajnai katonai ellátásban együttműködő, ötven országot tömörítő nemzetközi kapcsolattartó csoporttal folytatott egyeztetést követően közölte a hírt.

Austin pénteken azt nyilatkozta, hogy a következő hetekben az Egyesült Államok a programban vezető szerepet vállaló Hollandiával és Dániával együttműködve kidolgozza a kiképzés kereteit az F–16-os vadászrepülőkre ukrán pilóták számára. Elmondta azt is, hogy Norvégia, Belgium, Portugália és Lengyelország már felajánlotta segítségét a képzési programban, de még más országokét is várják.

Onno Eichelsheim, a holland fegyveres erők parancsnoka szerint 

a kiképzés körülbelül egy tucat pilótával kezdődik el. 

A kiképzendő pilótákat Ukrajna fogja kiválasztani, valószínűleg olyan személyeket, akik már tapasztalattal rendelkeznek szovjet MiG típusú vadászgépek kezelésében.

Lassan, de biztosan szeretnénk több pilótát fogadni a későbbiekben, azonban nem lehet nagy létszámmal kezdeni. Nekünk is tudni kell, milyen anyaggal dolgozunk – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy 

a kiképzésre sok időt kell szánni, a gyorstalpaló tréningeknek nincs értelme, mivel az F–16-os gépek kezelése bonyolult, hónapok kellenek a megtanulásához. A képzésben való részvételhez az ukrán pilótáknak valószínűleg angolul is meg kell majd tanulniuk

– jegyezte meg. 

Borítókép: A dél-koreai védelmi minisztérium által közreadott képen a dél-koreai hadsereg négy F–35-ös (b) és az amerikai hadsereg négy F–16-os vadászgépe gyakorlatozik (Fotó: MTI/AP/Dél-koreai védelmi minisztérium)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.