Így zajlik majd Károly király koronázása, itt a történések sorrendje

Minden információ és érdekesség egy cikkben.

Magyar Nemzet
Forrás: Bors2023. 05. 04. 14:16
A photograph taken on May 2, 2023 shows a knitted Britain's King Charles III (L) and Britain's Camilla, Queen Consort displayed on a post office box next, in Rhyl, north Wales, ahead of the coronation ceremony of Charles III and his wife, Camilla, as King and Queen of the United Kingdom and Commonwealth Realm nations, on May 6, 2023. (Photo by Paul ELLIS / AFP) Fotó: PAUL ELLIS Forrás: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

III. Károly az eddigi legidősebb király, akit a monarchia vezetőjévé avatnak. Hétvégén, egészen pontosan május 6-án az egész világ Londont figyeli majd, ugyanis ekkor koronázzák királlyá II. Erzsébet fiát, Károlyt. A 74 éves előkelőség már akkor a monarchia uralkodójává vált, amikor II. Erzsébet 2022. szeptember 8-án meghalt, ám koronázására most, egy nagyszabású ceremónián kerül sor a

Westminster-apátságban, londoni idő szerint délelőtt 11 órakor.

III. Károly király és Kamilla királyné hintón érkezik majd a Westminster-apátságba, ahol a Canterbury érsek istentiszteletet tart majd. Károly itt leteszi az esküt az országnak és az egyháznak, majd az uralkodó leveszi a palástját és helyet foglal a hétszázéves koronázási széken, amelyet még I. Eduárd angol király parancsára készítettek a középkorban. Itt megkapja az országalmát és a jogart, majd a fejére helyezik Szent Eduárd koronáját. Ebben a pillanatban több tízezer templom, kápolna és székesegyház harangja csendül fel. Ezt követően ül át a trónra, amikor a Canterbury érsek és más magas rangú tisztviselők féltérdre ereszkedve hűségesküt tesznek neki. 

@hirtv_official A koronázási menet London legismertebb nevezetességeit érinti! #london #koronázás #király ♬ eredeti hang – HírTV - HírTV

Megkoronázzák Kamillát is, aki Mária királyné egykori fejdíszét kapja meg, aztán átvonulnak a Buckingham-palotába, és az erkélyen integetve fogadják a tömeg éljenzését.

Az ünneplés egyébként három napig tart, ugyanis a szombati koronázás után vasárnap nagyszabású ebéd és sztárparádés koncert várja az uralkodót és a meghívottakat, este pedig utcabált tartanak. Hétfőre munkaszüneti napot hirdettek.

Fotó: Yui Mok/Europress/AFP

Hogy a nagy napra ünneplőbe öltöztethesse lelkét is, Károly a koronázás előtti héten elvonult a világtól, Kamillával a királyi család balmorali kastélyában készül, ahol  II. Erzsébet töltötte az utolsó napjait. 

@hirtv_official Számtalan biztonsági kamera fogja felügyelni a koronázási menet útvonalát! #koronázás #király #hírtv ♬ eredeti hang – HírTV - HírTV

Orvosi javaslatra ugyanis az új uralkodónak sok pihenésre van szüksége, hiszen stresszes időszak áll mögötte többek között Harry herceg botrányos könyve miatt is – írja a Bors

A lap emlékeztet arra is, hogy Harry felesége, Meghan nem vesz majd részt a koronázáson, ugyanis május 6-án lesz négyéves a fia, Archie. Meghan ennek apropóján Kaliforniában marad.

A ceremóniára egyébként csaknem háromezer hivatalosan meghívott vendéget várnak, illetve a rendőrség és a hadsereg különleges alakulatai is részt vesznek a helyszín biztosításában.

Borítókép: illusztráció (Fotó: AFP/Paul Ellis)

Forrás: HírTV

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.