Brit koronázás: kísért a Kohinoor gyarmati emléke?

A világ leghíresebb (és leghírhedtebb) gyémántja nem kap szerepet III. Károly és felesége májusi koronázásán. Kamilla királyné nem kockáztat diplomáciai pengeváltást a több ország által követelt Kohinoor gyémánt viselésével. Ugyanakkor Mária királyné koronája legalább annyira emlékeztet a kolonializmusra, mindössze a fejdíszt ékítő, Dél-Afrikából származó gyémántok kevésbé érintik Nagy-Britannia nemzetközi kapcsolatait, mint az indiai Kohinoor.

2023. 03. 07. 5:23
Queen Mother Coffin
LONDON, UNITED KINGDOM - APRIL 05: The Coffin Of The Queen Mother With A Wreath From The Queen. The Message "in Loving Memory, Lillibet" - Signed By The Queen With The Family Name She Uses. The Crown With Koh-i-noor Diamond Was Made For The Queen Mother For Her Coronation. (Photo by Tim Graham Picture Library/Getty Images) Fotó: Tim Graham Picture Library Forrás: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több részlet lát napvilágot III. Károly és Kamilla királyné május 6-i koronázásáról a Westminster Abbey-ben. Tudjuk, hogy a ceremónia rövidebb lesz a fenntarthatóság érdekében. Károly a Hit Védelmezője cím helyett a „Hitek Védelmezője” szeretne lenni, hogy képviselje Nagy-Britannia színes vallási és társadalmi közösségét. Ennek megfelelően a koronázásra több felekezet képviselője is hivatalos. A király szeretné, ha egész családja vele ünnepelne, így az elmúlt hónapokban botránykönyvéről és -sorozatáról elhíresült sussexi párt is meghívta, igaz, a szervezők Harry herceget kiírták a hivatalos forgatókönyvből. Gyakorlatilag II. Erzsébet halála óta folytak a találgatások, hogy Kamilla királyné milyen koronát visel majd, és azon rajta lesz-e a Kohinoor gyémánt. 

State Visit Of The President Of South Africa To The United Kingdom
Kamilla királyné a dél-afrikai elnök látogatásakor 2022 novemberében. Ramaphosa elnök kétnapos útja volt az első hivatalos állami látogatás, amelyen Kamilla királynéként vett részt. A dél-afrikai Cullinan nem gerjeszt olyan vitákat, mint az elátkozottnak is nevezett Kohinoor gyémánt. Fotó: Europress/AFP/Wiktor Szymanowicz

Évekig nem volt ez kérdés a koronázás, mivel Károllyal való esküvője idején a hivatalos közlemény arról szólt, hogy a Princess Consort, vagyis királyi hitves címet kapja majd Károly trónra lépése esetén. (A Princess Consort a Fülöp herceg, illetve korábban Albert herceg által viselt Prince Consort női megfelelője, amelyre még soha nem volt példa a brit történelemben, mert a királyok feleségei automatikusan megkapták a királynéi címet.) 

Károly udvari források szerint évek óta lobbizott anyjánál, hogy Kamillát királynévá koronázhassa, végül Erzsébet nem sokkal halála előtt, a platinajubileumi ünnepségek alkalmával jelentette be, hogy Kamilla valóban királyné lesz.

 

A Kohinoor gyarmati öröksége

A XVIII. század közepe óta minden királyné saját koronát készíttet a koronázásra. A szokást Nagy-Britannia leghosszabban uralkodó királynéja, Sarolta királyné honosította meg. Viktória királynő uralkodása után minden királyné koronájába foglalta a Kohinoor gyémántot. A drágakő eredete nem teljesen tisztázott, valószínűleg egy dél-indiai bányában találták a XIII. században. Először Aláaddin Kaldzsi, a delhi szultanátus uralkodója említi naplójában a XIV. században. Később a gyémánt többször gazdát cserélt, indiai, perzsa és afgán uralkodók tulajdonában is megfordult, majd a szikh maharadzsához, Randzsit Szinghez került 1813-ban. A Kelet-indiai Társaság 1849-ben szerezte meg a Kohinoort a második angol–szikh háborúban aratott győzelme nyomán. Az utolsó szikh maharadzsát, a mindössze tizenegy éves Dalipet az angol sereg rákényszerítette, hogy írja alá a lahore-i békét, a gyémántot pedig „ajándékként” ajánlja fel Viktória királynőnek. A Kohinoort végül 1850 nyarán mutatták be Viktóriának, majd két évvel később csiszolták jelenlegi formájára, vagyis 21 grammra 105 karáttal. A királynő gyakran hordta brossként, ám magánlevelezéséből tudni, nem szerette, mivel nem értett egyet India elfoglalásával.

A gyémánt később minden királyné koronázására készülő koronában helyet kapott, legutóbb Erzsébet anyakirályné koronáját díszítette 1937-ben. Kamilla ezzel szemben Teck Mária koronáját választotta, amelynek fő gyémántja csak 1914-ig volt a Kohinoor. Akkor kristálymásolatra cserélték, hogy az eredeti gyémántot máshogy lehessen hordani. Hasonló történt a Cullinan III és IV gyémántokkal. A koronát átalakítás után nyitott koronaként lehet viselni, ezért Mária 1937 után már így tett, és a Cullinan V-ös gyémántot is kristályra cseréltette.

George And Mary
V. György és felesége, a magyar származású Teck Mária koronázási ruhájukban 1911 körül. Fotó: Hulton Archive/Getty Images

 

Újrahasznosított királyi ékszerek és gyémántok

Kamilla kétszáz éve az első királyné, akit újrahasznosított koronával koronáznak meg. A döntés összefügg III. Károly fenntarthatósági céljaival, illetve, hogy a gazdasági válság közepette minél kisebb terhet rójon az adófizetőkre. A Buckingham közleménye szerint Mária királyné koronáját már elszállították a Towerből, hogy visszahelyezzék rá a II. Erzsébet által gyakran brossként viselt Cullinan III, IV és V gyémántokat, illetve hogy a nyolc pánt közül négyet eltávolítsanak. Az európai koronák klasszikus elrendezése a nyolc pánt, míg a brit szokás négy pántot részesít előnyben. Mária és előtte Alexandra királyné azért használt nyolcpántos koronát, mert ezzel utaltak német, illetve dán gyökereikre. 

A Cullinan-gyémántokat úgy fogják elhelyezni, hogy a Kohinoor gyémánt replikája is lekerül a koronáról, így udvari szakértők szerint az újrahasznosított korona teljesen tükrözni fogja Kamilla stílusát.

A Buckingham-palota bejelentése óta nyugodtabbnak tűnnek a brit–indiai kapcsolatok. Korábban a kormányzó indiai párt szóvivője jelentette ki, hogy a Kohinoor gyémánt megjelenítése a koronázáson „a kolonializmus fájdalmas emlékét hozná vissza”. A gyémántot India legutóbb 2016-ban próbálta visszaszerezni, de nyújtott be már rá igényt Pakisztán, Irán, sőt a tálibok vezette Afganisztán is. Hivatalos kormányzati válasz utoljára 2010-ben született, mikor David Cameron közölte, hogy a Kohinoor továbbra is része marad a brit királyi ékszereknek.

 

Történelmi és gazdasági összefüggések a gyémántok árnyékában

Lauren Kiehna történész szerint a királyi pár szeretné elkerülni, hogy bármilyen felesleges kritika érje a koronázást, és Károly pontosan tudja, hogy „az ékszerek jelentős üzenetet hordozhatnak”. Az ékszerek üzenetértéke nagyon hasonló a diplomáciai kapcsolatok esetén központi szerepet játszó öltözködéshez, és mivel az elmúlt hetekben Nagy-Britannia és India kapcsolata meglehetősen terhelt volt, szükséges volt egyfajta gesztus a britek részéről akkor is, ha a király elvileg felette áll a napi politikának. 

Azonban a külpolitikai kapcsolatokban nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy India nemrég vette át a britek helyét az ötödik legnagyobb gazdaságként a világon,

illetve a két kormány intenzív szabadkereskedelmi tárgyalásokat folytat, amelyek a brit hatóságok reményei szerint az idén lezárulnak. Ugyanakkor az indiai adóhivatal nemrég a BBC újdelhi irodáját kutatta át, nem sokkal a Narendra Modi indiai miniszterelnököt kritizáló brit dokumentumfilm bemutatója után.

A probléma azonban, hogy a Cullinan-gyémánt felhasználása sem kérdések nélkül való. Danielle Kinsey, a kanadai Carleton Egyetem történésze szerint 

„ha a Kohinoor gyémánt azt szimbolizálja, hogy a Kelet-indiai Társaság hogyan fosztotta ki Indiát, akkor a Cullinan azt, hogyan építettek a britek faji megkülönböztetésre alapuló kolonializmust Dél-Afrikában”.

A Cullinan-gyémántot 1905-ben találták egy Pretoriához közel eső bányában mint a világ legnagyobb gyémántját. Kilenc nagy és körülbelül száz kisebb kőre vágták, köztük az 530 karátos Afrika Csillagára, amely a koronázási jogart díszíti. A Cullinant 1907-ben ajándékozták a királyi családnak. Mindez Kinsey szerint megjeleníti Afrika ásványkincseinek európaiak általi kizsákmányolását és ennek hosszú távú következményeit.

Ugyanakkor mivel Dél-Afrika nem jelentette be, hogy távozna a Nemzetközösségből, az országgal kevésbé kell kesztyűs kézzel bánni. Szakértők szerint III. Károly nem engedheti meg, hogy több ország rövid időn belül felmondja a nemzetközösségi szerződést, Barbados 2021-es távozása így is komoly imázsvesztést okozott. A Karib-térségben további országok leválása valószínűsíthető, és Ausztráliában is egyre hangosabbak a függetlenséget követelő hangok, ezért Károlynak létfontosságú a még mindig a korona ékkövének számító India megtartása. Szükség van tehát a Kohinoor történetéhez hasonló gesztusokra.

Borítókép: Erzsébet anyakirályné koporsója a Kohinoort is tartalmazó koronájával, illetve II. Erzsébet Lilibetként aláírt üzenetével. Az anyakirályné temetése volt az utolsó időpont, mikor a Kohinoor a Toweren kívül is látható volt (Fotó: Picture Library/Getty Images/Tim Graham)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.