Milyen legyen egy királyi monogram?

November eleje óta Kamilla királynénak is saját királyi monogramja van. Az orientalista jegyekkel készült megjelölés stílusában hasonlít Károly király szeptemberben bemutatott monogramjához, de szakértők szerint messze nem sikerült olyan jól vagy egyedire, mint a több kontinensi uralkodóé.

2023. 01. 09. 14:16
KAMILLA királyné; III. KÁROLY
Sandringham, 2022. december 25. III. Károly brit király és felesége, Kamilla királyné érkezik a királyi család hagyományos karácsonyi templomlátogatására a kelet-angliai Norfolk megyében lévõ téli rezidencia, Sandringham kastélya közelében 2022. december 25-én. MTI/AP/Kirsty Wigglesworth Fotó: Kirsty Wigglesworth
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utca embere viszonylag ritkán kap levelet a Buckingham-palotából. Ha mégis megtörténne, akkor a címzés elolvasása nélkül rögtön tudhatja a feladót, mivel az aktuális király monogramja szerepel a levélen. Ez szeptember 8. óta a C III R, vagyis III. Károly, ahol a C a Károly angol megfelelőjét, az R pedig latinul a királyt jelenti. A Károly uralkodásának brandjeként szolgáló jelzést Timothy Noad érme- és címertervező, kalligráfus tervezte. A szakértők szerint klasszikus dizájnt sikerült összerakni, amely visszaköszön Kamilla monogramjában is, bár a királyné sokkal keletiesebb verziót választott.
Nagy-Britanniában sétálva az ember akarva-akaratlan szembetalálkozik a királyi monogramokkal épületeken, postaládákon, egyenruhákon, bankjegyeken, ajándéktárgyakon. Az európai uralkodók monogramja kevésbé ismert, mivel inkább királyi levelezésben vagy hímzett formában, ruhákon jelenik meg. A britek azonban II. Erzsébet kockakövein sétálhatnak, hogy bedobják leveleiket VI. György postaládájába, amelyekre a bélyeget III. Károly bankjegyével fizethetik ki.

 

Az összes brit királyi monogramot a College of Arms tervezte. Az 1484-ben alapított intézmény egyike azoknak a heraldikával foglalkozó európai szervezeteknek, amelyek ma is fennállnak.

 

A monogramkészítés művészete ugyanis egyre kevésbé jelentős: bár számos cég, például a General Electric, a Louis Vuitton, a Chanel vagy az Yves Saint Laurent rendelkezik nevezetes logókkal, azok több évtizede készültek. A sportolók, például vagy stilizált monogramja már sokkal inkább csak a rajongók számára egyértelmű.

Éppen ezért okozott felhördülést, hogy Károly szakértők által „klasszikusnak” minősített monogramja hasonlít többek között Ronaldo logójára. Az egymásba kapaszkodó C és R betűk helykihasználása grafikailag jól mutat, de a betűk elrendezése nem egyedi, Ronaldo mellett a Real Madrid, az amerikai Colorado Rockies kosárlabda- és a skót futballcsapat, a Rangers is hasonlót használ. A király adott monogram melletti döntése ugyanakkor érthető, egyrészt anyja betűválasztásánál sokkal filigránabb, ezáltal XXI. századibb betűtípust használ, másrészt az összeszőtt betűk szembeötlően különböznek
II. Erzsébet különálló E II R logójától.

Kamilla szintén egymásba folyó betűket választott, de ő még Károlynál is kalligrafikusabb, keleties vonásokkal rendelkező C és R betűket tartalmazó monogram mellett döntött, amelyet levélpapírján, illetve ajándéktárgyain fog használni. Ez a verzió sok tekintetben hasonlít VI. György és VII. Eduárd király logóihoz, amelyek szintén örököltek némi orientalizmust. Ez utóbbi néhány monarchiakritikus hang szerint azért is érdekes, mert a 2020-as években nem divat Nagy-Britannia kolonialista örökségét hangsúlyozni. Mások ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy nem a kolonializmus, hanem a grafikai megjelenés a lényeg, és az egymásba fonódó betűk modern körülmények között is elegánsak. Példaként hozzák fel a XX. század egyik legjobban sikerült királyi logóját: II. Margit dán királynő monogramját, amely Linus Boman svéd grafikus szerint úgy néz ki, mint egy tökéletes helykihasználással megtervezett „királyi polip”, ahol az M két alsó szárán lóg az arab számmal megalkotott kettes és a királynőt jelző R.

 

A másik trend az európai monarchiák esetén a modernség hangsúlyozása. A holland Vilmos Sándor és VI. Fülöp spanyol király monogramjai motordzsekilogónak is megfelelnének, annyira újszerű és hangsúlyos a vonalvezetésük.

 

Ezzel szemben Károly és Kamilla leginkább VI. Györgyhöz nyúlt vissza, de egyesek Viktória királynő örökségét is felfedezik a logókban. Ma Nagy-Britanniában egyébként Viktória a legkorábbi uralkodó, akinek logójával lehet találkozni például postaládán, bár a királyi monogramok hagyományát VIII. Henrik vezette be. Károly logója folyamatosan fog megjelenni, évekig lesznek még forgalomban például II. Erzsébet monogramjával ellátott bankjegyek. Az egyenruhákat folyamatosan cserélik, a postaládák esetén azonban sokat kell majd keresni az új király monogramját, mivel bőven vannak még használatban a XIX-XX. század fordulójáról származó postaládák is. Csak a legszükségesebbeket cserélik le, akkor már természetesen a C III R logóval ellátva. (Kérdés, mi lesz a skót postaládákkal, mivel ott II. Erzsébet trónra lépése után komoly ellenérzést váltott ki a királynő logója, tekintve, hogy Skóciában nem volt I. Erzsébet, hanem helyette az épp Erzsébet által kivégeztetett Stuart Mária uralkodott. Az első II. Erzsébet-logókkal ellátott postaládákat rendre megrongálták, így az elmúlt évtizedekben csak a skót korona volt látható a postaládákon.)

A gyors közvélemény-kutatás szerint a briteknek tetszik az új királyi brand. A szatirikusabb hangok ugyanakkor megjegyzik, hogy III. Károly kora miatt valószínűleg nem kell sokat várni, hogy Vilmos és Katalin királyi monogramját is megismerhesse a közönség, amely jól emlékezhet arra, hogy a hercegi pár esküvője idején milyen nehezen oldották meg a W és C kezdőbetűk összerendezését, anélkül, hogy az a toalettre emlékeztette volna az esküvői vacsorán a mintás porcelánra nézőket. Így az igazi monogram­ínyencség még csak a következő években várható.

Borítókép: III. Károly brit király és felesége, Kamilla királyné érkezik a királyi család hagyományos karácsonyi templomlátogatására a kelet-angliai Norfolk megyében lévő téli rezidencia, Sandringham kastélya közelében 2022. december 25-én (Fotó: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.