Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Itt lehet a játék vége Biden számára?

Elfordulhat, hogy már június elején sem tudja teljesíteni kötelezettségeit az amerikai kormány, ha nem emeli meg az adósságplafont.

Magyar Nemzet
Forrás: Washington Post2023. 05. 02. 6:04
BIDEN, Joe
Ballina, 2023. április 15. Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a Ballina városában álló St. Muredach-székesegyház elõtt írországi látogatásának utolsó napján, 2023. április 14-én. MTI/EPA/Tolga Akmen Fotó: Tolga Akmen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelenlegi 31 billió dolláros határt már januárban elérte a nemzeti adósság, azóta azonban a Biden-adminisztráció költségvetési manőverekkel próbál túlélni amíg a törvényhozók megemelik a plafont, vagy felfüggesztik annak érvényesítését – írja a The Washington Post. A republikánus képviselők azonban a júniusi határidő közeledtével költségcsökkentéseket és egyéb politikai engedményeket próbálnak kicsikarni a Fehér Házból.

Múlt héten a republikánusok keresztülvittek egy törvényjavaslatot, amely rövid időre megemelné az adósságplafont, de egyúttal több milliárdos költségcsökkentést jelentene és eltörölné Joe Biden elnök néhány törvényhozási eredményét, ezt azonban Biden vétója fenyegeti. Lényegében patthelyzet alakult ki a republikánus kongresszusi többség és a demokrata elnök között.

Erre azonban sürgősen megoldást kell találniuk, mert a pénzügyminisztérium becslése szerint az ország már négy hét múlva kifogyhat a pénzeszközökből, ami a világ pénzügyi piacait is megrázhatja. 

Az Egyesült Államok történetében még nem fordult elő csőd, bár 2011-ben egy hasonló vita miatt csak napokra volt az összeomlástól. Hogy elkerülje a katasztrófát, Biden most a Fehér Házba hívta a kongresszus vezető képviselőit.

Közben a befektetők máris védekező üzemmódba kapcsoltak, és igyekeznek szabadulni azoktól a kötvényektől, amelyek június eleje környékén járnak le. Az sem jó jel az amerikai gazdaság számára, hogy a Fitch Ratings már a leminősítés esélyére figyelmeztetett.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a Ballina városában álló St. Muredach-székesegyház előtt írországi látogatásának utolsó napján, 2023. április 14-én )Fotó: MTI/EPA/Tolga Akmen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.