időjárás 17°C Cintia , Norbert 2023. június 6.
logo

Magyarországra is számít Svédország NATO-csatlakozásához a külügyminiszterük

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.05.26. 18:01 2023.05.26. 18:36
Magyarországra is számít Svédország NATO-csatlakozásához a külügyminiszterük

Svédország célja változatlanul az, hogy még a júliusban Vilniusban megrendezendő NATO-csúcstalálkozó előtt csatlakozzon a katonai szövetséghez – szögezte le Tobias Billström svéd külügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján.

„Nem lesz semmiféle B terv. A B terv az A terv, azaz a teljes értékű NATO-tagság, és a kormány és jómagam is Vilniusig ezért fogunk dolgozni” – mondta a svéd diplomácia vezetője.

Svédország és Finnország egy éve nyújtotta be csatlakozási kérelmét az észak-atlanti katonai szövetséghez, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát. Finnország a múlt hónapban lett a NATO teljes jogú tagja, a svéd csatlakozást Törökország és Magyarország viszont még nem ratifikálta.

Törökország többször is súlyos biztonsági aggályokat fogalmazott meg Stockholm csatlakozásával szemben, melynek következtében háromoldalú egyezmény is született a két északi ország és Ankara között a csatlakozási feltételekről. 

Törökország terroristának kikiáltott, Svédországban élő törökök, többnyire kurdok kiadását várja Stockholmtól.

A svéd külügyminiszter ugyanakkor abbéli reményét fejezte ki, hogy a török parlament napirendre veszi a svéd csatlakozás ratifikálását, hogy „teljesítse az egyezség rá eső részét”. Hozzátette, Stockholm számára nem világos, hogy Magyarországnak milyen ellenvetései vannak a ratifikálással kapcsolatban.

„Magyarország a tavalyi madridi csúcstalálkozón támogatta, hogy Svédország feltételek nélkül meghívást kapjon” – mondta.

„Szilárd meggyőződésünk, hogy Magyarországnak el kellene kezdenie a ratifikációt”

– tette hozzá Tobias Billström.

Borítókép: Tobias Billström svéd külügyminiszter a Világgazdasági Fórum találkozóján Davosban 2023. január 17-én (Fotó: MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller)

 


 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.