Nagy-Britannia megállíthatatlanul száguld a vízhiány felé

A vízhiány – Európa más részeihez hasonlóan – egyre nagyobb problémát jelent az Egyesült Királyságban. Az ország egyes részein tavaly nyár óta szárazság uralkodik, és a jövőben Anglia egyre nagyobb része nézhet szembe súlyos vízhiánnyal.

2023. 05. 11. 18:36
Az angliai Nyugat-Yorkshire-ben található Wetherby város hídja a szinte kiszáradt Wharfe folyó felett 2018 júliusában (Fotó: Wikimedia Commons / Mtaylor848)
Az angliai Nyugat-Yorkshire-ben található Wetherby város hídja a szinte kiszáradt Wharfe folyó felett 2018 júliusában (Fotó: Wikimedia Commons / Mtaylor848)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kingfisher nevű brit vállalat a Cebr2 közgazdasági tanácsadó céggel közösen végzett friss kutatása új, Nagy-Britannia jövőbeli vízellátottságával kapcsolatban növekvő problémákra világít rá.

A kutatás eredményei szerint egyes területeken már néhány éven belül súlyos vízhiány alakulhat ki − írja a Mirror című brit napilap. Anglia hét régióját fenyegeti az a veszély, hogy 2030-ra elfogy a víz. Ez a szám pedig 2040-re majdnem megduplázódna. Kelet-Anglia, Devon, Cornwall és a Scilly-szigetek már most hivatalosan aszályos állapotba kerültek, az ország többi része pedig „lábadozik” a közelmúltban tapasztalt hosszan tartó száraz időjárásból. Ezen időszak alatt a hőség – mutat rá a Vöröskereszt – felperzselte a földet és kiszárította a víztározókat, ami egyes területeken aszályos állapotot idézett elő. Yorkshire-ben például 13 folyó vízszintje a valaha mért legalacsonyabb, ami a nyugat-yorkshire-i Holmfirth egyik legnagyobb tározóját is érinti. Mivel a meteorológiai hivatal további forró időjárást jósol, ez azt jelenti, hogy további szárazságot hirdethetnek ki.

Jelenleg az ország egyetlen régiójában sincs vízhiányos terület, tehát most sehol nem áll fenn az, hogy a víz iránti kereslet meghaladja a helyi kínálatot. 

A problémákat azonban egyre inkább súlyosbítja az éghajlatváltozás és a népességnövekedés.

A Nemzeti Aszálycsoport (National Drought Group) figyelmeztetett, hogy Angliát továbbra is egy forró, száraz időszak választja el attól, hogy idén ismét visszatérjenek a súlyos aszályos körülmények.

Mindezzel párhuzamosan a háztartások vízfogyasztása Anglia-szerte az elmúlt években emelkedett, és a britek jelenleg több vizet használnak, mint 2017–2018-ban. Eközben a Kingfisher kutatása azt is kimutatta, hogy a britek messze alulbecsülik, hogy mennyi vizet használnak – és pazarolnak – el. Az emberek ugyanis átlagosan úgy gondolták, hogy naponta körülbelül 57 liter vizet használnak el, holott a tényleges szám 144 liter volt.

 

Borítókép: Az angliai Nyugat-Yorkshire-ben található Wetherby város hídja a szinte kiszáradt Wharfe folyó felett 2018 júliusában (Fotó: Wikimedia Commons / Mtaylor848)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.