Orosz „kémet” lepleztek le Svédországban

A feltételezések szerint Oroszországnak információkat szállító spion a víz alatt juthatott be Svédországba.

Gábor Márton
2023. 05. 30. 16:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Svédország partjainál ismét felbukkant egy beluga, amely 2019-ben egy Oroszországban készült hámot viselve bukkant fel Norvégiában. A belugáról azt feltételezték, hogy az orosz haditengerészet által kiképzett kém volt. A beluga, amelyet először Norvégia messze északi régiójában, Finnmarkban fedeztek fel, több mint három éven át lassan haladt a norvég partvonal felső felén, majd az elmúlt hónapokban hirtelen felgyorsult, hogy a második felét is bejárja, később pedig megérkezett a svéd partokhoz. Vasárnap Hunnebostrandban, Svédország délnyugati partjainál figyelték meg.

 

– Nem tudjuk, miért gyorsult fel most ennyire. Az eset azért is rejtélyes, mert a beluga gyorsan távolodott el az élőhelyétől

 

– mondta Sebastian Strand, a OneWhale szervezet tengerbiológusa. Hozzátette, az állatot „lehet, hogy a hormonok hajtják, és párt akar találni. Vagy lehet, hogy a magány miatt, mivel a belugák nagyon társas lények, ezért más belugákat keres.” A szakértő szerint a 13-14 évesnek vélt beluga olyan korban van, amikor tombolnak a hormonjai. A belugák legközelebbi populációja a Spitzbergáknál található, amely félúton fekszik Norvégia északi partjai és az Északi-sark között.

A beluga a feltételezések szerint egyetlen más belugát sem látott azóta, hogy 2019 áprilisában megérkezett Norvégiába.

A norvégok a Hvaldimir becenevet adták neki, ami egy szójáték a norvég bálna szó, valamint az orosz elnök, Vlagyimir Putyin nevéből.

Amikor a bálna először bukkant fel a norvég sarkvidéken, a norvég halászati igazgatóság tengerbiológusai eltávolították róla az ember által készített hámot, amelyen egy akciókamerához alkalmas tartó volt, és a műanyag kapcsokra a Equipment St Petersburg (Szentpétervár felszerelése) felirat volt nyomtatva. Az igazgatóság tisztviselői szerint Hvaldimir valószínűleg egy ketrecből szökött meg, és az orosz haditengerészet képezhette ki, mivel úgy tűnt, hogy hozzászokott az emberekhez. 

Moszkva soha nem adott ki hivatalos reakciót a norvég találgatásokra, miszerint a beluga orosz kém lehet. Ugyanakkor a Barents-tenger stratégiai geopolitikai terület, ahol a nyugati és az orosz tengeralattjárók mozgását is figyelik.

A tengerbiológusok szerint a beluga egészséges és a norvégiai lazacfarmok közelében élő halakkal táplálkozott.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.