időjárás 23°C Medárd 2023. június 8.
logo

Pokolgépes merényletre készültek, most börtönbe kerültek

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.05.25. 20:34 2023.05.25. 20:42
Pokolgépes merényletre készültek, most börtönbe kerültek

Börtönbüntetésre ítéltek csütörtökön négy diákot, közöttük két kiskorút azzal a váddal, hogy pokolgépes merényletek elkövetésére készültek nyilvános helyeken a hongkongi kormányzat elleni összeesküvés jegyében.

A négy – 17 és 21 év közötti – fiatal, akiket 2021 júliusában vettek őrizetbe, egy Hongkong függetlenségéért küzdő és a 2020-ban elfogadott nemzetbiztonsági törvény életbe lépése után ellenállásra buzdító szervezet tagjai.

A négy fiatalt pokolgépek gyártásának tervezésével vádolták, amelyekhez a nagy erejű triaceton-triperoxid alapanyag felhasználását tervezték, és amelyeket a vádhatóság szerint nyilvános helyeken, egyebek mellett igazságügyi létesítményekben akartak működésbe hozni.

A legidősebb vádlottat – a 21 éves Alexander Aut – öt év nyolc hónap elzárásra ítélték mint a legnagyobb bűnöst, aki egy vendégházban vett ki szobát a robbanószerkezetek előállításához egyik társával. Ügyében szeptemberben hirdetnek ítéletet.

A másik három vádlott, akik Alex Li bíró szerint csak az összeesküvés egyszerű végrehajtói voltak, 14 és 20 év közöttiek számára fenntartott javító-nevelő intézetben töltenek el legfeljebb három évet. Négy másik – 19 és 26 év közötti – fiatal ellen ugyanebben az ügyben még folyik az eljárás.

Hongkongban a 2019-es demokráciapárti tüntetések után Peking nyomására elfogadott nemzetbiztonsági törvény értelmében most másodszor ítéltek el kiskorúakat.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.