Újabb menekülthullámra figyelmeztet az ENSZ

A szervezet szerint csaknem egymillió ember kérhet menedékjogot a térség országaiban.

Magyar Nemzet
2023. 05. 08. 7:26
null
Kartúm, 2023. április 21. Füst gomolyog egy kórház közelében a szudáni fõvárosban, Kartúmban 2023. április 21-én. Ezen a napon háromnapos tûzszünet lépett életbe a hadsereg és a vele szemben álló félkatonai milícia, a Gyorsreagálású Támogató Erõk (RSF) között az iszlám böjti idõszakot, a ramadánt lezáró háromnapos ünnep, az íd al-fitr idejére. A hadsereg és a rivális félkatonai erõk közötti fegyveres harcok április 15-én robbantak ki Szudánban. Az összecsapásoknak eddig több mint 350 áldozata van. MTI/AP/Maheen S Fotó: Maheen S
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szudáni konfliktus, amelynek következtében az elmúlt hetekben több százan meghaltak és több ezren megsebesültek, újabb menekülthullámmal fenyeget, ugyanis már több százezer ember hagyta el az otthonát Szudánban. Ennek fényében az ENSZ menekültekkel foglalkozó szervezete, az UNCHR egy menekültválságra figyelmeztetett.  

Az UNHCR becslései szerint több mint 800 ezer ember menekülhet el Szudánból, és a hét szomszédos ország, Egyiptom, Dél-Szudán, Eritrea, Etiópia, Közép-afrikai Köztársaság, Csád és Líbia valamelyikében kereshet menedéket. Ez további nyomást gyakorol a régióra, ahol számos ország már most is nehezen birkózik meg a korábban érkezett menekültek ellátásával.

Olga Sarrado, az UNHCR szóvivője elmondta, hogy már több mint 100 000 szudáni menekült el hazájából, és keresett menedéket a szomszédos országokban. Ez a szám pedig folyamatosan nő. 

Az összes érintett kormánnyal és partnerrel folytatott megbeszéléseket követően előzetes becsléseink szerint 815 000 ember menekülhet a hét szomszédos ország valamelyikébe 

– mondta Raouf Mazou, az UNHCR munkatársa egy sajtótájékoztatón.

Egyiptom fogadta eddig a legtöbb menekültet, több mint 40 000 ember lépte át a határt Szudánból. 

A várakozások szerint több mint 150 ezer ember menekül Dél-Szudánba, amely már így is több, egymást átfedő válságtól szenved. Ezek közé tartoznak az éghajlattal kapcsolatos katasztrófák – árvizek és aszályok –, amelyek viszont helyi konfliktusokat gerjesztenek. Jelenleg nagyjából 800 ezer dél-szudáni menekült tartózkodik Szudánban, közülük körülbelül 125 ezernek kell visszatérnie hazájába a fegyveres konfliktus miatt.

Borítókép: Füst gomolyog egy kórház közelében a szudáni fővárosban, Kartúmban (Forrás: MTI/AP/Maheen S)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.