Üveget esznek vagy épületekről ugranak le – ezt teszi az új zombidrog

A munkaügyi központban nemrégiben történt jelenet még azokat is sokkolta, akik hozzászoktak a drogosok látványához.

Magyar Nemzet
Forrás: The Sun2023. 05. 15. 9:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Stoke-on-Trent városát, mely az angliai Staffordshire megyében található, elárasztották a „zombik”. A The Sun készített egy összefoglalót arról, mit élnek át a helyiek, miután városukat ellepték a kábítószerfüggők, akik üveget esznek és épületekről ugranak le – egyebek mellett ilyen rémisztő cselekedetekre készteti fogyasztóját az új drog.

Egy meztelen férfi szitkozódva és székeket dobálva rohan végig a munkaügyi központon hallucinogén őrületében. A kisgyermekes anyukák rémülten kuporognak félelmükben, amikor a zombiszerű állapotba került férfi kifelé száguld, így menekül a fenyegetés elől, mely csak a képzeletében létezik. Az ehhez hasonló jelenetek mindennapossá váltak Nagy-Britannia nehéz helyzetben lévő városaiban, ugyanis 

a majompor néven ismert utcai drog sorban szedi áldozatait a kisközösségekben. 

A múlt héten kiderült, hogy a kormány kész lépéseket tenni, hogy szembeszálljon a félelmetes hallucinogénnel, amely erőszakos bűncselekmények sorozatával hozható összefüggésbe. Már  dolgoznak a megoldáson.

A szintetikus kábítószer – amelyet az Egyesült Államokban kannibál- vagy zombiporként is emlegetnek, s amely arcfaló támadásokhoz is köthető – adagja mindössze két fontba kerül, azaz nincs ezer forint. A törtfehér por pedig szippantható, lenyelhető vagy elszívható, az intenzív mámor 12 órán át tart, durva agressziót, szélsőséges és értelmetlen viselkedést okoz.

Stoke-on-Trentben a lakosok a halálos anyag elterjedése miatt rettegnek. Az észak-staffordshire-i munkaügyi központban nemrégiben történt jelenet még azokat is sokkolta, akik hozzászoktak a drogosok látványához.

A kétgyermekes anyuka, a 35 éves Becky Taylor, akinek unokatestvére egykor maga is használta a szert, a The Sunnak mesélt az esetről: 

Félelmetes volt. A férfi megőrült, összetört dolgokat, és meztelenül rohangált végig a helyen. Nagyon megijedtem, mivel kisgyerekek voltak velem.

A majompor a legyőzhetetlenség és a szupererő érzését keltheti, de kiváltja a paranoiát is. 

Az egyik rendőr azt mondta, hogy egy bántalmazót megbilincselni olyan, mintha 

Hulkkal kellene megküzdeni.

A majompor az összes hallucináció és képzelgés mellett túlhevíti a használókat, ezért sokan levetkőznek.

Chris Philp bűnügyi és rendészeti miniszter elmondta: 

Ezek a szintetikus kábítószerek életeket, családokat és városrészeket tesznek tönkre. Laborokban állítják elő, és a közösségeinkben terjesztik. Kábítószertörvényeinknek lépést kell tartaniuk a vegyületek egyre gyorsabb fejlődésével.

Két évvel ezelőtt Becky unokatestvére, a 25 éves Ashley Ford hajnali 3-kor megpróbált bejutni saját otthonába, de rossz házba tévedt, és a szomszédba tört be. Az ott lakó nő és felnőtt fia egy kamrába szorította a férfit, de elmondásuk szerint a meztelen Ford betörte az üveget, és megpróbált bejönni az ajtón, „mint Jack Nicholson a Ragyogásban”. Mielőtt letartóztatták, a házat is feldúlta. Fordot 2021 júniusában 21 hónapra börtönbe zárták, miután beismerte a jogtalan bejutást a házba, a testi sértést és a rongálást.

Becky elmondta: „Korábban meztelenül futott végig a High Streeten is. A majompor megőrjítette, őrült dolgokat csinált. De mostanra megváltoztatta az életét, és tiszta lett, miután börtönbe került. Most már van egy fia, és nem nyúl a droghoz többé.”

A majompor – amelynek kémiai neve metilén-dioxipirrovaleron vagy röviden MDPV – az amfetamin használatához hasonló eufóriát okozhat, de hallucinációkhoz is vezethet. A szakértők szerint a hatás már alacsony dózisban is jelentkezhet, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy a használók függővé váljanak.

Jack Brereton, Stoke-on-Trent déli részének parlamenti képviselője örül, hogy a kormány lépéseket tesz.

A következőket mondta: 

Sok ember élete ment teljesen tönkre ennek a kábítószernek a fogyasztása következtében. Nincs kezelés azok számára, akik függővé válnak – és ez a szer nagyon addiktív.

Az Egyesült Királyságban a majomporral kapcsolatos halálesetek számáról nincsenek konkrét hivatalos statisztikák, de az „új pszichoaktív anyagokra” vonatkozó legfrissebb adatok – amelyek közé a kábítószer is tartozik – azt mutatják, hogy a halálos áldozatok száma a térségben egy év alatt 88 százalékkal nőtt, a 2020-as 137-ről 2021-re 258-ra.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels/cottonbro studio)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.