Veszélyes mérgező anyagot találtak az ukrán gabonában

Egy koppenhágai laboratóriumban vizsgálták az 1500 tonnás ukrán gabonaszállítmányból vett mintákat, és kimutatták az unió területén tiltott növényvédő szer jelenlétét.

Magyar Nemzet
Forrás: Evropejszka Pravda2023. 05. 03. 11:14
null
Kalmicsanksz, 2022. július 13. Az orosz hadsereg által szervezett újságírói túrán készített képen átmeneti búzaraktár az ukrajnai Luhanszki terület Sztarobilszk körzetében fekvõ Kalmicsanksz gazdaságában 2022. július 12-én. A törökországi Isztambulban az ENSZ, Oroszország, Ukrajna és Törökország diplomatái a világszervezetnek az ukrán gabona külföldi piacra juttatására kidolgozott tervezetérõl tárgyalnak. MTI/EPA/Szergej Ilnyickij Fotó: Szergej Ilnyickij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Április 13-án a szlovák földművelésügyi minisztérium közölte, hogy az Európai Unióban betiltott növényvédő szer jelenléte miatt megtiltja 1500 tonna Ukrajnából származó búza és liszt feldolgozását és forgalomba hozatalát. Április 17-én Szlovákia más uniós államok mellett leállította a gabona és egyes mezőgazdasági termékek behozatalát Ukrajnából.

Az Európai Bizottság április végén megállapodott az érintett országokkal, hogy feloldják a behozatali tilalmat öt meghatározott mezőgazdasági termék korlátozásáért és százmillió eurós pénzügyi támogatásért cserébe.

Samuel Vlčan megbízott szlovák mezőgazdasági miniszter kedden bejelentette: az 1500 tonnás ukrán gabonaszállítmányból vett mintákat 

egy koppenhágai laboratóriumban is bevizsgálták, és ezúttal is kimutatták az unió területén tiltott növényvédő szer jelenlétét. 

Ebből a szállítmányból lisztet akartak készíteni a szlovákok.
Az agrárminiszter hangsúlyozta, hogy az ukrán búzából nem készül sem liszt, sem állati takarmány. Most azon dolgoznak, hogy megtalálják a szállítmány megsemmisítésének legártalmatlanabb módját – írja az Evropejszka Pravda.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.