Vizsgálat indult a botrányos tüntetés után

A tüntetők több politikust is megtámadtak, a csendőrség megbírságolta a résztvevőket.

null
Bukarest, 2023. május 6. Az ellenzéki nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) párt támogatói Románia "kiárusítása", idegen érdekek szolgálatába állítása ellen tüntetnek Bukarestben 2023. május 6-án. MTI/EPA/Robert Ghement Fotó: Robert Ghement
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Botrányos jelenetek zajlottak az ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) szerdai, bukaresti kormányellenes tüntetésén. Az agresszív résztvevők megpróbáltak bejutni a parlament épületébe és képviselőkre támmadtak. 

A csendőrség ötvenezer lejre (közel félmillió forintra) bírságolta a párt tagjait, illetve szimpatizánsait, miután engedély nélkül tüntettek. 

A demonstráció közben történt törvénysértések elkövetőinek beazonosítása is folyamatban van. 

Az AUR tüntetői rátámadtak Csoma Botondra, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti képviselőre és Ludovic Orban volt miniszterelnökre. 

Kifütyültek és meg is fenyegettek, de nem bántottak. Azt kiáltották: »Kapjátok el a torkát!« Biztos felismertek, ha azt kiabálták, hogy »Kifelé az RMDSZ-szel!«. A bejárat felé tartottam, amikor lépéseket hallottam magam mögött, többen szaladtak utánam, de a rendőrök megállították őket. Megengedhetetlen, ami történt 

– idézte az Agerpres hírügynökség Csoma Botondot. Az RMDSZ-es frakcióvezető szerint „ezeket az embereket félrevezeti egy szélsőséges és sovén párt, az AUR”, aminek a végén akár „a náci Németországban történtekhez jutunk”. Arra figyelmeztetett, hogy az ilyen jellegű tüntetések elfajulhatnak, ezért a parlament házbizottságában meg kell vitatni a szerdai incidenseket és a megelőzésüket szolgáló biztonsági intézkedéseket. 

Ludovic Orban volt miniszterelnök elmondta: a tüntetők leköpték, szidalmazták, többször meglökték, megütötték, megrúgták. 

George Simion AUR-elnök azzal indokolta a tiltakozást, hogy a vita nélkül fogadták el az Országos Gyermekmegfigyelő létrehozásáról szóló törvénytervezetet. A tüntetők szerint a jogszabály lehetőséget ad arra, hogy  „elszakítsák, ellopják” a gyerekeket a családjuktól. A törvényt kezdeményező kormánykoalíció a közvélemény manipulálásával vádolja az AUR-t. Érvelésük szerint a jogszabály éppen azt a célt szolgálja, hogy a veszélyeztetett gyerekeket ne kelljen elszakítani a családtól, s meghatározza az állami segítségnyújtás lehetőségeit. 

Ugyancsak szerdán 

az AUR országos bizottságának tagját feltartóztatták a parlament bejáratánál, miután a biztonsági átvizsgálásakor négy töltényt találtak nála. Az ügyben rendőrségi vizsgálat indult. 

Ariadna Cirligeanu azt mondta, a nála talált töltényeket két nappal korábban kapta születésnapjára.

Borítókép: Az ellenzéki nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) párt támogatói Románia „kiárusítása”, idegen érdekek szolgálatába állítása ellen tüntetnek Bukarestben 2023. május 6-án (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.