Zászlórúddal ütötték és le is köpték a volt miniszterelnököt Romániában

Csendőrökkel dulakodtak, több érkező képviselőt pedig megpróbáltak megfélemlíteni a román képviselőház bejáratánál szerdán a nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség szimpatizánsai, akiket George Simion pártelnök hívott tüntetni a parlament elé „Románia gyermekeinek” védelmében.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 10. 13:08
null
Romanian Prime Minister Ludovic Orban delivers his speech during a no-confidence vote initiated by the Social Democrat Party (PSD) at the Romanian Parliament in Bucharest on February 5, 2020. Romania's liberal government collapsed in a parliamentary no-confidence vote on on February 5, 2020 after only three months in office, bringing the EU member closer to early elections. A total of 261 of 465 MPs voted in favour of a motion against the minority government led by Ludovic Orban, which took over in November. (Photo by Daniel MIHAILESCU / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az épület előtti járműforgalmat megbénító mintegy háromszáz tüntető a csendőrkordonnal dulakodva megpróbált behatolni a parlament épületébe. Több érkező képviselő – köztük Ludovic Orban volt miniszterelnök és Csoma Botond, az RMDSZ frakcióvezetője – azt állította, hogy a tüntetők leköpdösték, sértegették, illetve fenyegették őket.
A Digi24.ro hírportál beszámolója szerint szerda reggel a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) parlamenti képviselői is a tüntetők között voltak. George Simion pártelnök a kerítésre kapaszkodva kiabálta, hogy joguk van tiltakozni, amikor igazságtalan törvényeket próbálnak elfogadni, de a csendőrök eltávolították a kerítésről.

– Szerencséjük, hogy a tüntetők otthon hagyták a késeiket – mondta Darius Pop, az AUR Máramaros megyei képviselője a Digi24 szerint. 

A csendőrség előállított több tüntetőt, akik Ludovic Orbant leköpték és zászlórúddal bántalmazták.

Az AUR ifjúsági szervezetének vezetőjét a kormányőrség nem engedte be az épületbe, miután a biztonsági átvilágítás során négy, pisztolygolyónak látszó fémtárgyat találtak nála. Az AUR szerint a hölgy egy lőgyakorlat után emlékként vette magához a négy veszélytelen, kilőtt töltényt.

Az AUR a parlament ülésén is botrányt keltett.

A párt képviselői a szószék elé állva próbálták megakadályozni, hogy a plenáris ülésen napirendre tűzzék az általuk kifogásolt gyermekvédelmi jogszabály tervezetét. Az AUR szerint ugyanis a családügyi minisztérium nem megakadályozni próbálja, hogy a nincstelen családok gyermekei állami gondozásba kerüljenek, hanem éppenséggel ki akarja szakítani őket a családjukból, és – a nyugati gyermekvédelmi hatóságok intézkedéseire hivatkozva – azzal riogatja híveit, hogy a szegényektől el fogják venni a gyermekeket, és eladják őket.

A bukaresti kormány januárban fogadta el és terjesztette a parlament elé a nehéz anyagi helyzetben lévő családok támogatását és a korai iskolaelhagyás, a család és a gyermek elválasztásának megelőzését célzó, egy országos gyermekfigyelő rendszer létrehozásáról rendelkező törvény tervezetét. A tervezet általános vitáját az AUR tiltakozása ellenére a képviselőház lezárta, és a törvényt végszavazásra terjesztette.

A többi parlamenti párt tiltakozott a megfélemlítési kísérletek ellen, és elítélte az általuk szélsőségesnek minősített AUR által alkalmazott erőszakos megnyilvánulásokat. Az AUR szombaton Bukarestben Románia kiárusítása, idegen érdekek szolgálatába állítása ellen, az ország javainak és a gyermekek védelmében rendezett felvonulást, amelyen a rendfenntartók szerint a párt mintegy tízezer híve vett részt.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP/Daniel Mihailescu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.