A magyar külügy is reagált a gát felrobbantására

Menczer Tamás szerint ez is csak azt biznyítja, hogy békére van szükség.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 06. 21:04
MENCZER Tamás
Budapest, 2023. május 16. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelõs államtitkára sajtótájékoztatót tart a Szlovákiában történt buszbalesetrõl a minisztériumban 2023. május 16-án. A balesetet szenvedett magyar autóbusz utasai közül már 35-en Magyarországon vannak, a szlovák kórházakban még 23 utast kezelnek - közölte az államtitkár. A busz egy kamionnal ütközött össze az elõzõ napon a szlovákiai D2-es autópályán. A balesetben egy ember meghalt, 37-en könnyebben, 21-en súlyosan sérültek. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd

Menczer Tamás szerint ez is csak azt biznyítja, hogy békére van szükség.

A dél-ukrajnai Noha Kahovkában lévő gát felrobbantása is bizonyítja, hogy azonnali tűzszünetre és béketárgyalásra van szükség – jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára kedden a közösségi oldalán. Menczer Tamás azt írta: 

az ukrajnai háború szörnyen gyilkos és pusztító. Elborzasztó felvételeket látni és híreket hallani, több tízezer embernek veszett oda mindene, óriási tömegeknek ment tönkre az életük.

 

Úgy fogalmazott: „életet menteni csak békével lehet”. „Ha a tűzszünetről és a tárgyalásról már tegnap döntöttek volna, ma hajnalban ez a tragédia nem történt volna meg” – jegyezte meg Menczer Tamás. A bejegyzéshez hozzáfűzte: „Magyarország továbbra is a béke pártján áll, és amíg rajtunk múlik, ott is fog maradni.”

Mint arról lapunk is beszámolt, támadás érte az orosz ellenőrzés alatt álló Noha Kahovka-i vízerőmű gátját. Az áradások 80 települést és több mint 16 ezer ember életét veszélyeztették. A katasztrófáért az oroszok és az ukránok egymást okolják, de a lapunknak nyilatkozó szakértő szerint inkább az oroszoknak állhatott érdekében a lépés. 

A támadás azonban mindenképpen rossz jelzés: azt a kérdést is felveti ismét, mi történne, ha atomerőműre mérnének csapást? 

 

Borítókép: Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.