Az ukrán elnök alig burkoltan Magyarországnak is üzent az uniós csúcson

Volodimir Zelenszkij videókapcsolaton keresztül szólalt fel a brüsszeli csúcson.

Magyar Nemzet
2023. 06. 29. 22:55
DUDA, Andrzej; NAUSEDA, Gitanas; ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2023. június 28. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Andrzej Duda lengyel és Gitanas Nauseda litván elnökkel a kijevi államfõi rezidencián, a Mariinzkij-palotában folytatott tárgyalásai után tartott sajtóértekezleten 2023. június 28-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko Fotó: Szerhij Dolzsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij ismét videókapcsolaton keresztül jelentkezett be az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóján. Az ukrán elnök beszédének leirata szerint nem mulasztotta el, hogy burkoltan Magyarországnak is üzenjen.

 

Ártalmas, hogy Oroszország a nukleáris energiát használja, hogy a sugárzással zsaroljon, ugyanakkor európai uniós államokkal új nukleáris létesítmények építéséről tárgyal!

 

– vélekedett. Mivel Magyarország a Paks II beruházást – komoly francia és német szerepvállalás mellett - az oroszok végzik, aligha kétséges, hogy hazánkról beszélt. – Hogyan bízhatjuk terrorista államokra nukleáris létesítmények építését? Elnézést, a kérdés költői volt – folytatta fejtegetését.

Az ukrán elnök szavaival egyébként arra utalt, hogy nemrégiben azzal vádolta meg Oroszországot, valószínűleg terrorcselekményt készül végrehajtani a zaporizzjai atomerőműben. Az MTI szerint figyelmeztetett arra, hogy a sugárzás nem ismer államhatárokat, és csak a szél iránya határozza meg, hogy kit érint. Korábban Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés főnöke közölte, hogy az oroszok aláaknázták a nukleáris létesítmény hűtőrendszerét.

 

Nem találtunk aknákat a zaporizzsjai atomerőmű hűtőtavánál, amelyekről az ukrán hírszerzés vezetője tett bejelentést, azt viszont megerősítjük, hogy az erőművet helyenként aláaknázták

 

– reagált a kijelentésekre ezután a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ).

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a brüsszeli beszédében felszólította az Európai Unió tagországainak állam-, illetve kormányfőit, hogy a következő hat hónapon belül kezdjék meg a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával. Az MTI szerint azt mondta, hogy az elkövetkező hat hónap fontos lesz Európa számára, történelmi időszak, az Ukrajna uniós tagságáról szóló tárgyalások megkezdéséhez. Az ukrán elnök hangsúlyozta, hogy az értékek, a tartós béke, valamint az erős és szabad Európa elképzelhetetlen Ukrajna nélkül.

Készen állunk a csatlakozási tárgyalások megkezdésére. Az Európai Bizottság ajánlásainak végrehajtásában elért előhaladásunkat értékelni kell 

– fogalmazott Zelenszkij, majd hozzátette: Ukrajna eltökélt szándéka, hogy teljes mértékben felkészüljön a csatlakozási tárgyalások mielőbbi megkezdésére. – Ennek érdekében mindent meg fogjuk tenni – tette hozzá.

Az ukrán elnök a Wagner katonai magánhadsereg június 24-i lázadásával és annak elfojtásával kapcsolatban azt mondta, hogy a Vlagyimir Putyin elleni fellépés kiszámíthatatlanabbá és veszélyesebbé tette az orosz elnököt.

 

Azonban látjuk a gyengeségüket is, amelyre nagy szükségünk van

 

– fogalmazott. – Minél gyengébb Oroszország, és minél jobban tartanak vezetői a lázadásoktól és felkelésektől, annál jobban félnek attól, hogy felingereljék Ukrajnát. Oroszország gyengesége biztonságot jelent mások számára – tette hozzá beszédében Volodimir Zelenszkij.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.