Biztonságos országokból érkező migránsok is menedékjogot kaphattak Nagy-Britanniában

Az elmúlt évben csaknem ötvenezer ember kelt át csónakokkal a La Manche csatornán.

Gábor Márton
2023. 06. 12. 6:54
null
Földközi-tenger, 2023. március 13. A Sea Watch német humanitárius szervezet által közreadott felvétel egy migránsokat szállító bárkáról a líbiai partoknál, Bengázi térségében 2023. március 11-én, mielõtt a 47 illegális bevándorlót szállító, túlzsúfolt bárka hajótörést szenvedett a Földközi-tengeren. Az olasz parti õrség 17 embert tudott élve kimenteni a tengerbõl. MTI/AP/Seawatch.org/Christian Gohdes Fotó: Christian Gohdes
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Királyságba érkező albán migránsokra valószínűleg nem leselkedik semmilyen veszély a saját hazájukban, és nem is jogosultak a menedékjogra a parlamenti képviselői csoport megállapítása szerint. A 2022-ben kis csónakokkal a La Manche csatornán átkelő 45 755 ember közül 12 301, vagyis az illegális bevándorlók több mint negyede Albániából érkezett. A statisztikák szerint pedig a legtöbb albán migráns a Nagy-Britanniában való partra szállás után rögtön menedékjogot kért.

Az alsóház belügyi bizottsága nem találta indokoltnak a belügyminisztériumnak azt a döntését, amely alapján 2022 júniusáig elfogadta az albánok menedékkérelmeinek 51 százalékát, jóval többet mint bármely európai ország.

A bizottság jelentése szerint ugyanis

Albánia biztonságos ország, senkivel sem áll háborúban, és az Európai Unió egyik tagjelölt országa.

Ezekből az információkból pedig az szűrődik le a bizottság szerint, hogy nincs egyértelmű alapja annak, hogy az Egyesült Királyság albán állampolgárok ezreinek menedékkérelmét fogadja el, annak ellenére, hogy a származási országuk biztonságosnak minősül. 

Borítókép: A Sea Watch német humanitárius szervezet által közreadott felvétel egy migránsokat szállító bárkáról 2023. március 11-én (Forrás: MTI/AP/Seawatch.org/Christian Gohdes)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.