időjárás 21°C Jeromos 2023. szeptember 30.
logo

Éleződik a belga–orosz viszony a belgorodi támadások miatt

Árki Tamás
2023.06.07. 12:51 2023.06.07. 12:56
Éleződik a belga–orosz viszony a belgorodi támadások miatt

Oroszország kedden bekérette Belgium moszkvai nagykövetét, az indoklás szerint azért, mert szabotázscsoportok belga fegyvereket használtak az ország Ukrajnával határos belgorodi régiójában, írja orosz sajtóhírekre hivatkozva a török Anadolu hírügynökség.

A fegyvereket az orosz fél szerint a május 22-én végrehajtott belgorodi terrortámadásokban használták.

A minisztérium által kiadott közlemény szerint a nagykövetet tájékoztatták Oroszország ismételt figyelmeztetéseiről, amelyek szerint fennáll a veszélye annak, hogy az ukrán fegyveres erőket nyugati fegyverekkel és felszerelésekkel látják el, ráadásul azok terrorista csoportok kezébe kerülnek.

Felszólítottuk Brüsszelt, hogy ne hunyjon szemet a kijevi rezsim által az Orosz Föderáció békés lakosságát és polgári infrastruktúráját célzó terroristák támogatásának számos bizonyítéka előtt

– zárult a közlemény.

Belgium és Oroszország viszonya az utóbbi egy évben fordult hűvösebbre. Tavaly áprilisban Mark Michielsen moszkvai belga nagykövetet szintén bekérették az orosz külügyminisztériumba azzal kapcsolatban, hogy Brüsszel kiutasította az ottani orosz külképviselet 21 alkalmazottját. Egy hónappal később Oroszország válaszul a moszkvai belga nagykövetség tizenkét munkatársát nyilvánította nem kívánatos személlyé.

 

Borítókép: Belgium moszkvai nagykövetsége 2009 júniusában (Forrás: Wikimedia Commons)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.