időjárás 18°C Malvin 2023. október 1.
logo

Újabb ország vizsgálódik az Ukrajnába küldött fegyverekkel kapcsolatban

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.06.05. 14:42
Újabb ország vizsgálódik az Ukrajnába küldött fegyverekkel kapcsolatban

A belga kormány kérdőre vonja Ukrajnát azokkal a jelentésekkel kapcsolatban, amelyek szerint Belgiumban gyártott fegyvereket használtak az orosz csapatok ellen, Oroszország határain belül – közölte hétfő Alexander de Croo szövetségi kormányfő a belga közmédiának adott nyilatkozatában. A The Washington Post című amerikai napilap szombaton arról számolt be, hogy Moszkva-ellenes orosz milíciák, akik a múlt héten határon átnyúló támadást indítottak Ukrajnából az oroszországi Belgorod régióba, olyan fegyvereket vetettek be, amelyeket a többi között Belgiumban gyártottak és Ukrajnába szállítottak az ország védekezését segítendő. A The Washington Post szerint ezt fényképek is bizonyítják, és az amerikai hírszerzés is megerősítette az információt.

Európa fegyvereket szállít Ukrajnának azzal a feltétellel, hogy kizárólag ukrán területen használhatják fel őket, hogy védekezzenek az orosz erők ellen. Szigorú kontrollt vezettünk be azért, hogy ez így is történjen

 – hangsúlyozta a belga miniszterelnök.

De Croo nem tért ki arra, hogy milyen következményekkel jár, ha a jelentések megerősítést nyernek. „Nem szabad elébe menni a dolgoknak, de nagyon fontos, hogy kivizsgáljuk ezeket a nagyon komoly állításokat” – tette hozzá.

Ludivine Dedonder belga védelmi miniszter a belga közmédiának elmondta, hogy hivatala felveszi a kapcsolatot az ukrán hatóságokkal. Hangsúlyozta: az ukrán fegyveres erőknek szállított haditechnikai eszközök célja, hogy támogassák őket az orosz agresszióval szemben. Mint mondta, az egyes szállítmányokat kísérő dokumentumok is megerősítik, hogy a fegyvereket csak Ukrajna hivatalos védelmi erői között lehet szétosztani, hacsak Belgium nem ad kivételt.

Belgium tavaly március óta már több ezer az FN Borstal belga hadiipari cég által gyártott fegyvert szállított Ukrajnának.

Borítókép: Ukrán katonák önjáró tüzérségi járművel lőnek az orosz erők által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutban. (Forrás: MTI/AP/LIBKOS)

Háború Ukrajnában

Robert C. Castel: A Nyugat benézte az ukrajnai háborút + videó

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.