időjárás 15°C Gellért , Mercédesz 2023. szeptember 24.
logo

Előre hozott választások jöhetnek Szerbiában

Magyar Nemzet
2023.06.05. 09:13

A szerb államfő, Alekszandar Vucsics is részt vesz a kormány csütörtöki ülésén, ahol nagyon fontos stratégiai döntések születnek majd, amelyek meghatározzák az ország jövőjét – értesült a belgrádi média. Egyes hírek szerint döntés jöhet az előre hozott választások kiírásáról, a kormány átalakításáról, illetve egyes miniszterek leváltásáról. Közben a szerb miniszterelnök már most bejelentette, hogy kész lenne lemondani a pozíciójáról. Ana Brnabics a Twitteren közölte, 

csak, hogy mindenkinek világos legyen, minden pillanatban készen állok arra, hogy lemondjak a posztomról. Ezt Szerbia elnöke tudja, de eddig ezt elutasította, lehet mégis meggondolja magát. Választásokat akartok? Semmi gond, mi mindig készen állunk arra. Én mindenképpen hűséges maradok Szerbiához és Alekszandar Vucsicshoz.

A Nova S szerb hírportál értesülései szerint a szerb köztársasági elnök megbeszélést tartott a munkatársai legszűkebb körével, ahol bejelentette, hogy minden szinten kiírja a választásokat. Ezen a találkozón állítólag Brnabics kormányfő is részt vett. „Kiírok minden választást, elegem van már a sok csalásból, készen állok arra is, hogy meghaljak, abszolút nem félek! Itt vagyok, várom a gyávákat, hogy jöjjenek, s megöljenek, de akkor sem adom át nekik a kormányt választások nélkül” – mondta Vucsics a Nova szerint.

Szerbiában már öt hete minden hétvégén tömeges tiltakozó megmozdulásokat szervez az ellenzék, amelyek előzménye a májusban elkövetett két tömeggyilkosság volt. A legtöbben péntekenként vagy szombatonként jönnek össze Belgrádban. A beszámolók szerint ezeken a rendezvényeken több tízezren vannak.

A tüntetők követelései között szerepel, hogy váltsák le Bratiszlav Gasics szerb belügyminisztert és Alekszandar Vulint, a Biztonsági Információs Ügynökség igazgatóját, de több, a médiával kapcsolatos elvárásuk is van. A megmozdulások egyre nagyobb méreteket öltenek, legutóbb már egy felakasztott, Alekszandar Vucsics elnököt ábrázoló báb is feltűnt.

Nyakkendőjénél fogva lógatták vascsőre a szerb elnököt ábrázoló bábot Belgrádban a tüntetők, akik ötödik alkalommal vonultak utcára az erőszak ellen, egyúttal Vucsics távozását követelve. A nagyjából 40 centiméteres rongybaba összetéveszthetetlenül az államfőt ábrázolj jellegzetes szemüvegével, hajviseletével és arckifejezésével. A rongybaba akasztásáról szóló képek gyorsan bejárták az internetet és a kormányfő is reagált rá. Ana Brnabics a Twitterre azt írta: 

Hogy magyarázzátok ezt a gyerekeknek?

 

Hozzátette: az ő fia négyéves és nem tudja, hogy miként magyarázza ezt el neki. A miniszterelnök hangsúlyozta: Vucsics barát, apa és egyúttal szülei gyermeke, ember, aki mindent megtesz, hogy Szerbia erősebb legyen.

Borítókép: 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.