Elveszett a keresőkutya, amely megtalálta a repülőbalesetet túlélő gyerekeket a kolumbiai dzsungelben

Hetven katona keresi a kolumbiai esőerdőben a nemzeti hősként tisztelt keresőkutyát, Wilsont, amely megtalálta a május 1-jei repülőszerencsétlenséget túlélő gyerekeket, viszont ő maga eltűnt a sikeres mentőexpedícióban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 22. 12:04
null
San Jose del Guaviare, 2023. június 10. A kolumbiai fegyveres erõk sajtóhivatala által közreadott képen kolumbiai õslakosok megmentett gyermekeket látnak el az Amazonas tartománybeli Araracuara és a Guaviare tartománybeli San José del Guaviare városa közötti dzsungelben 2023. június 9-én. A négy gyerek 40 napja tûnt el egy kisrepülõgép-szerencsétlenséget követõen. A legyengült állapotban lévõ kiskorúakat elõször San Jose del Guaviaréba szállítják a helyi kórházba. MTI/AP/A kolumbiai fegyveres erõk sajtóhivatala Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Június elején a katonai kiképzést kapott belga juhász mancsának nyomai vezettek azokhoz a gyerekekhez, akik túléltek egy repülőgép-szerencsétlenséget, és az Amazonas esőerdejében negyven napon keresztül vártak kétségbeesve a segítségre. A négy gyermeket végül sikerült helikopterrel Bogotába vinni, de Wilson egyelőre nem került elő.

A hadsereg tájékoztatása szerint mintegy hetven katona keresi a sűrű dzsungelben a szeretett állatot, és parancsnokaik megfogadták, hogy addig nem hagyják el a területet, amíg a sztárkutyát meg nem lelik. A mentők, akiknek munkáját további két keresőkutya is segíti, nem tudják, hogy a kétéves Wilson életben van-e.

Luis Fernando Sena őrmester, a Wilsont kiképző kutyaiskola parancsnoka megtiszteltetésnek tartja, hogy kutyájuknak kulcsszerepe volt a gyerekek megtalálásában, és közölte, hogy sokakkal együtt nagyon várják a jó hírt.

 

Wilson vezette nyomra a keresőket az esőerdőben

Wilson februárban végzett a kutyaakadémián, majd a tolemaidai légi támaszpontra került, ahol csatlakozott a bázis különleges erőihez. Négy másik társával májusban vitték az őserdei bevetésre, hogy megtalálják azt a lezuhant Cessna repülőgépet, amelyen három felnőtt és négy gyermek utazott. A felnőttek a szerencsétlenség miatt életüket vesztették, de a mentők feltételezték, hogy a gyerekek életben lehetnek, ezért Wilsont szagmintával a keresésükre küldték.

A kutya május 18-án levált a keresőcsoportról, és végül az ő nyomainak követésével jutottak el június 9-én a gyermekekhez. Az expedíció parancsnoka egy rádióinterjúban elmondta, hogy 

a gyerekek beszámolója alapján a kutya két-három napig velük volt, majd távozott. 

A szakértők szerint ennyi idő után – bár a fizikai megpróbáltatásokat is jól viseli – Wilsont csak az ösztönei segíthetik az életben maradásban.

A mentők két tüzelő nőstény kutyát szállítottak helikopterrel a szerencsétlenség helyszínére, abban a reményben, hogy a nőstények szaga előcsalogatja az elveszett hím kutyát. Élelmet is elhelyeztek a lezuhant repülőgép környékén, továbbá egykori kiképzőjének ruhadarabjait is kitették a vadonba, ugyancsak abban a reményben, hogy a szaga magához vonzza Wilsont.

Egyes szakértők szerint az állat már elpusztulhatott az esőerdőben, ahol egy kutya nehezen talál magának élelmet, és ahol mérgeskígyók is veszélyt jelenthetnek rá.

Borítókép: Megmentett gyermekek az Amazonas dzsungelében (Fotó: MTI/AP/A kolumbiai  fegyveres erők sajtóhivatala)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.