időjárás 17°C Malvin 2023. október 1.
logo

Észak-koreai rakétaroncsok felkutatására indítottak keresőakciót

Magyar Nemzet
2023.06.04. 22:13
Észak-koreai rakétaroncsok felkutatására indítottak keresőakciót

A dél-koreai haditengerészet keresőakciót indított a héten a Sárga-tengerbe zuhant észak-koreai rakétaroncsok felkutatására.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség vasárnapi közlése szerint egy roncsdarab kiemelését a nap folyamán meg kellett szakítani a rossz időjárási körülmények miatt. Mindazonáltal 

A haditengerészet azon fáradozik, hogy felhozza a felszínre a mintegy 30 méter hosszú Csollima-1 elnevezésű hordozórakéta 15 méter hosszú darabját.

A haditengerészet szombaton a tengeri kutató-mentő egysége mélytengeri búvárjait is bevetette, hogy nagy szakítószilárdságú köteleket rögzítsenek a tengerfenéken, 75 méteres mélységben lévő roncshoz. A közlés szerint a műveletet az időjárási körülményektől függően hétfőn folytatják.

A hadsereg úgy véli, hogy a hordozórakéta második és harmadik fokozatát találhatták meg, bár további törmeléket egyelőre nem sikerült felkutatniuk.

Dél-Korea az Egyesült Államokkal közösen kívánja a kiemelt roncsokat megvizsgálni.

Észak-Korea május 31-én tett kísérletet arra, hogy felbocsásson egy kémműholdat az űrbe, de az eszközt szállító hordozórakéta a Sárga-tengerbe zuhant 200 kilométerre nyugatra a dél-koreai Eocsheong szigettől. Az eset riadalmat és heves bírálatokat váltott ki Dél-Koreában és Japánban.

Borítókép: A dél-koreai védelmi minisztérium felvétele egy észak-koreai katonai felderítő műhold darabjáról (Fotó: MTI/EPA/Dél-koreai védelmi minisztérium)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.