Halott nagyapja fegyverével lövöldözött a gyerek, az apját is őrizetbe vették + videó

Nem nyugszanak a kedélyek Boszniában a reggeli iskolai lövöldözést követően. A kormány megelőző intézkedésekről döntött.

Magyar Nemzet
2023. 06. 14. 21:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Letartóztatták annak a 14 éves fiúnak az édesapját, aki szerda reggel súlyosan megsebesített egy tanárt az egyik boszniai általános iskolában, Lukavacban – értesült az Avaz bosnyák portál. A lövéseket leadó diák apját a helyi rendőrkapitányságon hallgatták ki, ahol megpróbált magyarázatot adni az eseménnyel kapcsolatos összes körülményre.

A sajtó értesülései szerint a fegyver, amellyel a fiú meglőtte a tanárt, a már korábban elhunyt nagyapja nevére volt bejegyezve, de azt az apa nem adta át az illetékes rendőrkapitányságnak.

A rendőrök az illetékes bíróság és az ügyészség végzése alapján házkutatást is tartanak a lukavaci család házánál. Az Avaz forrásai alapján a lövöldöző fiút már régebb óta is erőszakos viselkedéséről ismerték, ezért két iskolából is eltanácsolták.

Mint arról már korábban is beszámolt a Magyar Nemzet, szerda kora reggel rántott fegyvert egy boszniai oktatási intézményben az egyik diák. A lukavaci általános iskola egyik tanárára lőtt rá az elkövető. A pedagógus állapota súlyos, az életéért küzdöttek az orvosok.

A bosnyák szövetségi kormányzat azonnal reagált a történésekre. Több intézkedést is hoznak, amellyel meggátolnák, hogy további ilyen erőszakos cselekmények forduljanak elő az iskolákban. 

Mint elhangzott, a kormány minden szükséges intézkedést megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza az ilyen és hasonló eseményeket, amelyek veszélyeztetik az oktatási intézményekben a gyermekek, fiatalok, oktatók és egyéb dolgozók biztonságát. 

Emellett a kabinet az érintett minisztériumokon keresztül aktívan dolgozik a megelőző intézkedések tervezésén és végrehajtásán, az oktatási intézmények, a szociális munkaközpont és a rendőrség közötti együttműködés erősítésén, a pszichológusok, pedagógusok és szociális munkások szerepének aktivizálásán, valamint a tanári kar oktatásán a kockázati tényezők észrevételére és felismerésére.

Az elmúlt időszakban nem ez az első eset, hogy iskolai lövöldözés történt a Balkánon. Május elején egy 13 éves, hetedikes fiú ölte meg több társát és az iskolaőrt Belgrádban. A Magyar Nemzet beszámolója szerint fegyverrel támadt társaira a belgrádi Vladiszlav Ribnikar Általános Iskola egyik hetedik osztályos diákja. Az elkövető reggel 8 óra körül kezdett lövöldözni. A hatóság emberei nagy erőkkel vonultak a helyszínre, minden szabad járőrt odavezényeltek. A támadót rövid időn belül elfogták. Mint kiderült, az apja pisztolyából adta le a lövéseket. Szerbiában ezt követően befejezték az iskolaévet, s több héttel a tanév hivatalos vége előtt lezárták a gyerekek jegyeit. Jelenleg csak pótórákat és egyéb aktivitásokat tartanak az iskolákban.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.