Hiperszonikus rakéták elleni rendszert fejlesztett ki Izrael

A Rafael Advanced Defense Systems izraeli fegyvergyár SkySonic néven hiperszonikus ballisztikus vagy cirkálórakéták elfogására alkalmas légvédelmi rendszert hozott létre – írja a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 15. 10:55
Deir el-Balah, 2023. június 9. Palesztinok nemrégiben lerombolt lakóházaknál a Gázai övezet középsõ részén fekvõ Deir al-Balahban 2023. június 8-án. Helybeli palesztinok „A megszállás megöli a gyermekkort” címmel kiállítást rendeztek izraeli rakéták és lövedékek összegyûjtött darabjaiból az épületromoknál, amelyekre palesztin mûvészek tematikus festményeket készítettek utólag. Izrael 2023. májusban több száz palesztin célpontot támadott meg. Az izraeli hadsereg szerint az Iszlám Dzsihád palesztin fegyveres szervezet május 9. és 13. között 1099 rakétát lõtt ki Izraelre a Gázai övezetbõl. MTI/AP/Fatima Sbair
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izrael egy héttel azután hozta nyilvánosságra a SkySonic nevű, rakétákat elfogó berendezés létrejöttét, hogy Irán bemutatta hazai gyártású Fattah nevű rakétáját, amely Teherán állítása szerint a hangsebesség tizennégyszeresével képes repülni. Az izraeli Rafael Advanced Defence Systems újonnan kifejlesztett rendszere képes lesz elfogni az olyan hiperszonikus rakétákat, amelyek a hangsebesség ötszörösével, valamint bonyolult, elfogásukat megnehezítő pályán haladnak.

A SkySonic segítségével többféle hiperszonikus fenyegetést semlegesíthetünk, a hiperszonikus ballisztikus rakétákat és a hiperszonikus cirkálórakétákat is

– nyilatkozott Juval Steinic, a Rafael Advanced Defense Systems Ltd. elnöke. A rendszert a tervek szerint bemutatják a jövő héten a Paris Air fegyverkiállításon.

A Pentagont, az Egyesült Államok védelmi minisztériumát a Rafael fegyvergyár tájékoztatta a fejlesztésről, de azt nem hozták nyilvánosságra, hogy az izraeli hadsereg be akarja-e vetni a SkySonicot, és ha igen, mikor.

Az iráni állami média egy olyan ünnepségen tartott bemutató kapcsán közölt képeket a Fattah nevű rakétáról, amelyen Ebrahim Raiszi elnök és az iráni Forradalmi Gárda parancsnokai vettek részt. Az irániak közlése szerint a Fattah a hangsebesség tizennégyszeresével, vagy óránként 15 ezer kilométeres sebességgel akár 1400 kilométeres távolságra képes repülni, de erről nem tettek közzé bizonyítékokat.

Az iráni média beszámolója szerint ez a rakéta képes megkerülni az Egyesült Államok és az Izrael gyártotta védelmi rendszereket, köztük a Vaskupola nevű izraeli légvédelmi rendszert is.

Izrael soha nem állította, hogy a Vaskupola képes lenne választ adni a nagy távolságról érkező rakétacsapásokra, erre a célra a Dávid parittyája és a Nyíl nevű légvédelmi rendszereket fejlesztette ki

– közölte Joáv Galant izraeli védelmi miniszter, aki szerint „Izrael képes megválaszolni minden efféle fenyegetést”.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/AP/Fatima Sbair)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.